Én hummer - middag til fire

Én hummer - middag til fire

En hummer kan være nok. Til fire. Bare sjekk denne oppskriften.

Oppskrift av: Christopher Sjuve
60 minutter
Hovedrett

Ingredienser

Slik gjør du det:

Drep hummeren med kniv – og ikke koke den. Det gjøres ved å stikke kniven gjennom hode i et rask hugg (Den har et lite, praktisk kryss på toppen av hoden/nakken for denne operasjonen). Hugg eller stikk på langs, du skal ikke hugge av hodet. Hummeren dør momentant – antakelig raskere enn ved koking. Del hummeren på langs, men, bryt av halen og behold den hel. Ha hummeren (uten hale) i en stor stekepanne og stek den i litt smør og olje. Etter noen minutter har du i finhakket sjalottløk og hvitløk. Etter enda noen minutter har du i hvitvin. Vent enda litt før du har i fløte. Smak eventuelt til med litt estragon eller timian og salt og pepper. Ha hummeren og kraften over i en dyp stekepanne og stek den ferdig i ovnen (180 grader). Det bør ikke ta mange minutter – så sjekk jevnlig om hummerkjøttet er ferdig. Du kan bli litt lurt at av kjøttet er litt geléaktig. Det er lett å steke det litt for lenge. Da blir det tørt. Når hummeren er stekt spiser dere klørna (det er lett å bruke nøtteknekker, men du kan like gjerne kakke lett på skallet med baksiden av en kniv). Det mest sosiale er å legge alt på en tallerken som alle forsyner seg fra. Fordel kraften i skåler som alle kan dyppe kjøttet i. Du kan servére med litt loff og eventuelt majones, dill og sitron (men det er slettes ikke nødvendig – og noen vil, med en viss rett, hevde at du stjeler smaken og oppmerksomheten fra hummeren). Hummersuppe Begynn med å finhakke gulrot, purre og løk. Stek det i smør og olje. Fjern fra pannen når det er blankt og litt mykt. Stek hummerskallet på skikkelig høy varme i en tykkbunnet kjele – gjerne full guffe til du får noen små svarte flekker (funker bra på grillen – litt vanskeligere i stekepanne, så være forsiktig så ikke alt blir brent). Ha på et sjenerøst glass hvitvin og ha på nok vann til at skallet får kokt skikkelig. La det koke til du har får skikkelig smak av hummer – kanskje 30-45 minutter. Fjern skallet (sil ut, men for Guds skyld, ikke sil kraften ut i vasken!). Ha i de stekte grønnsakene, fløte, tomatpuré og litt appelsinskall. La det koke litt inn under omrøring. Smak til med salt og pepper. Ha i hummerhalen, ta kjelen av plata og la den trekke i noen minutter. Løft ut halen, fjern skallet og hakk kjøttet. Fordel hummerkjøttet i skåler. Ha eventuelt i litt krabbekjøtt også. Hell i suppen i skålene og servér straks. Servér gjerne med en klikk rømme og litt loff.

Kanskje disse også frister?