Hopp til hovedinnhold
Ølbrød

Ølbrød

Dette brødet inneholder også øl og honning som er hovedingrediensene for smaken. Man kan bruke hvilket som helst øl, jeg brukte en flaske med noe tysk øl som jeg ikke likte noe særlig å drikke. Den søte honningen gjør også at brødet får en fin, sprø skorpe med litt karamellaktig smak. Oppskrift til 2 små brød:

Oppskrift av: Katrine Sturla

Ingredienser

1 dl

Finmalt svedjerug (eller sammalt rug, fin)

400 g

Siktet emmer (eller siktet spelt eller hvetemel)

250 g

Siktet rugmel

200 g

Sammalt spelt

50 g

gjær

1.5 ts

salt

5 dl

øl

1 dl

Lunken melk

2 ss

honning

Slik gjør du det:

Bland alt melet sammen. Varm ølet til ca 30 grader. Løs gjæren opp i ølet og tilsett i melet. Bland godt. Ha også i lunken melk. Ha til slutt i salt og honning. Kna deigen godt. Deigen skal være litt løs, så tilsett mer lunken melk ved behov. Sett deigen til heving, og la heve til ca dobbel størrelse.Ha deigen på en melet bordplate og del i to emner. Smør to brødformer med smeltet smør eller olje. Ha deigen i formene og sett til etterheving. Jeg liker å etterheve over varm vanndamp. La etterheve til deigen igjen har doblet i størrelse. Forvarm ovnen på varmluft til 250 grader. Stek brødene i 10 minutter. Senk temperaturen til 170 grader, og stek videre i ca 30 minutter. Brødene er ferdigstekte når det lyder hult når man banker på dem. Skjær brødet i skiver og server gjerne til spekematen i stedet for flatbrød!