4-kornbrød (Morten Schakendas favorittbrød fra Lom)

4-kornbrød (Morten Schakendas favorittbrød fra Lom)

Her er bakekongen Morten Schakendas favorittoppskrift. Brødet er det du får på bakeriet i Lom.

Christopher Sjuve
120 minutter

Ingredienser

Slik gjør du det:

¼ kg loffdeig (søk på "Morten Schakendas loffoppskrift fra Lom" i søkefeltet og finn oppskriften)
Legg rug og solsikkefrø i vann ca. 3 timer før baking. Eller gjør det kvelden før, men da må du sette blandingen i kjøleskapet natten over. Bland mel, bløtlagte frø og vann i 2 minutter i en eltebolle. La det stå i 30 minutter. Ta i salt og gjær, elt deigen på sakte fart i 15 minutter, tilsett loffdeig, og elt i 3 minutter til. Ha deigen over i en smurt bolle som du dekker med plastfolie, og la deigen heve til dobbel størrelse. Nå deler du deigen i tre emner, form dem runde, legg dem på et melet underlag, dekk med plastfolie og la dem heve til dobbel størrelse. Slå opp deigen, og form avlange brød. Dypp dem først i vann, vend dem deretter i en blanding av like deler solsikkefrø, linfrø og sesamfrø. Legg brødene i smurte former, lag 3-–4 snitt på toppen, og dekk med plastfolie. Sett dem på en lun plass til heving, hev til dobbel størrelse. Plasser brødene i forvarmet ovn ved 220 grader. Litt varmt vann (ca. ½ dl) i bunnen av ovnen danner dampen du trenger for å gjøre brødene dine sprø og gode. Husk å lukke døren raskt så dampen ikke forsvinner. Skru ned varmen etter 5 minutter til 180 grader, og stek videre i ca. 40 minutter. Hvelv brødene ut av formene og avkjøl på rist.