Aprikossyltetøy - Dette aprikossyltetøyet er veldig annerledes. Du får se om du tør å lage det.
Foto: Clotilde Dusoulier

Aprikossyltetøy

Dette aprikossyltetøyet er veldig annerledes. Du får se om du tør å lage det.

Vurdering ( stemme)
/ 5
Trykk på stjernene for å gi din vurdering
Takk for din vurdering!
Print Download
Høyde (px): Bredde (px):
Ingredienser
4 porsjoner

1,2 kg aprikos

1 kg sukker

Annonse

Slik gjør du det:

Dette blir omtrent 6 syltetøyglass.

Vask, skrubb om nødvendig, og tørk aprikosene. Del dem i to, fjerne stenene, og del opp frukten i små biter. Spar stenene.

Vei aprikoskjøttet. Ha aprikosene i en stekepanne. Bland med like mye sukker (i vekt) som frukt. Dersom du har 1,2 kilo aprikos skal få omtrent 1 kg aprikoskjøtt. Men, vei for sikkerhets skyld – da får du passe mengde sukker.

Åpne omtrent 18 av aprikosstenene med en nøtteknekker (se viktig advarsel nedenfor) og ta ut mandelen inne i stenen. Kok opp vann i en liten kjele, trekk kjelen av varmen og ha i mandlene. La det hvile i 30 sekunder (blanchering). Ha det i en sil og la det renne i kaldt vann.

Det tynne skallet som dekker mandlene kan nå fjernes enkelt. Sett mandlene til side og kast resten.

Vask syltetøyglassene og lokkene skikkelig, og kok dem så i 10 minutter. La dem tørke opp-ned på et kjøkkenhåndkle.

Sett en tallerken i frysa. Sett stekepanna på medium varme og ha i aprikosene. Når de begynner å slippe saft, så rør godt rund med en tresleiv. Skru opp varmen og kok i 20-25 minutter under stadig omrøring.

Følg med: Først vil blandingen nesten doble seg i volum og bli lyseoransje skum (og derfor trenger du en stor stekepanne).

Etter litt mer tid synker det sammen igjen. Og det bobler rolig og får en dyp, oransje farge. Når det har kokt i 15 minutter har du i mandlene.

Fortsett å røre til blandingen begynner å tykne litt. Selv om det er litt vrient, kan du se nøye etter om du dypper inn tresleiven og lar det dryppe ned: Syltetøyet blir tykkere og vil dryppe saktere.

Ta ut tallerkenen fra frysa. Legg en liten dråpe syltetøy på tallerkenen. Beveg forsiktig på tallerkenen og se om syltetøyet beveger seg. Dersom det gjør det kan du koke litt til før du tester igjen.

Fjerne skummet fra overflaten med en hullsleiv om du vil han et klart syltetøy (du kan bruke skummet til å ha på toppen av yoghurt, for eksempel!).

Ha syltetøyet i glassene. Pass på – det er varmt! Bruk gjerne grytevotter om du har. Pass på at det er helt rent når du skrur på lokket. Sett glassene på hodet til de blir kalde.

MERK: Aprikossteinene inneholder bittesmå mengder av blåsyre, slik som bitre mandler. Menneskekroppen har ikke noe problem med å takle dette i små doser, men dersom du spiser 30-50 slike mandler/steiner på kort tid kan det ta livet av en voksen person. Det er helt trygt å putte et par stykker i et glass med syltetøy, men husk denne advarselen.)

Oppskrift:
Vurdering ( stemme)
/ 5
Trykk på stjernene for å gi din vurdering
Takk for din vurdering!

KOMMENTARER

Vær med på å gjøre oppskriftene våre enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring her. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor.

Kanskje disse også frister?

fav Tid: 20 min
Syltepinner