Bialys - småbrød med løk

Bialys - småbrød med løk

Knallgode småbrød med løkkompott i midten!

Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie
1440 minutter
Bakverk

Ingredienser

600 g

hvetemel

0.25 pk

gjær

2 ts

salt

1 stk

løk

Slik gjør du det:

Ha hvetemel, tørrgjær og salt i en bakebolle og bland det sammen. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den opp og rører den ut i vannet før du tilsetter det i en stråle mens eltekroken på miksmasteren går. Elt i 8-10 minutter slik at glutenet blir godt opparbeidet. Det er denne lange eltingen som gjør at de ferdige bialyene blir akkurat så seige som de skal være.
Ta deigen ut av bakebollen og klem den litt flat på bakebordet. Strekk ut kantene samtidig som du bretter dem inn til midten av deigen. Gjør det to ganger før du legger deigen tilbake i bakebollen med den glatteste siden opp. Dekk bollen med plastfolie og et klede og la deigen forheve til den har blitt minst dobbelt så stor. Det tar omlag 2 timer. 
I mellomtiden gjør du klar løken. Skrell den og del den i 2. Riv den så på den groveste siden av rivjernet. Ha olivenolje og løk i en stekepanne og stek løken på svak varme i ca. 20 minutter til den begynner å få litt farge. Rør om av og til. Ha den over i en liten skål og dekk med plastfolie før du setter den til side.
Kle 2 stekebrett med bakepapir.
Dryss et ultratynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Rull den ut til en tykk pølse og del den i 12 like store deler. Rull dem ut til boller og legg dem over på bakepapiret, med god avstand mellom hver bolle. Legg over plastfolie og et klede og la bollene etterheve i 2 1/2 time. Det er viktig å bruke plastfolie, ellers vil bollene tørke ut. Sett stekeovnen på 240 grader og legg eventuelt inn en bakestein på nederste rille, hvis du har det.
Når hevingen er ferdig, skal du forvandle disse bollene til fullverdige bialys. Ta en bolle og strekk den ut til en flat runding som er mellom 13 og 14 centimeter i diameter. Du skal få med deg mesteparten av deigen utover til kantene, slik at du får en helt tynn deig i en 5 centimeter (i diameter) stor i sirkel i midten. Ikke lag deigen så tynn at det går hull på den.
Ta ½ teskje med løkmos og fordel på den innerste sirkelen. Når du har gjort ferdig de første 6 bialyene, legger du dem over på stekebrettet og setter det på nest nederste rille i ovnen. Bruker du bakestein, legger du dem direkte på bakespaden og lemper dem inn på steinen.
Stek bialyene i 8-10 minutter. Følg med. Når de begynner å bli brunflekkete, er de ferdige. Ta dem ut og la dem avkjøles på en bakerist. Gjenta med resten. 
Bialyene kan du spise som de er eller til en suppe. Du kan også dele dem og spise dem med pålegg, som en bagel, hvor kremost og røykelaks er min favoritt.

Kanskje disse også frister?