Brød med kesam og gulrot

Brød med kesam og gulrot

Dette er Marit Røttingsnes Westlies nydelige oppskrift på gulrotbrød. Fordi det er både kesam og gulrot i brødet, blir det veldig saftig og godt. Det tåler derfor godt å bli fryst og opptint igjen.

Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie
180 minutter
Bakverk

Ingredienser

Hevedeig

10 g

gjær

300 g

hvetemel

1 ss

olje

1 ts

salt

Resten av deigen

100 g

linfrø

100 g

sesamfrø

25 g

gjær

1.25 kg

hvetemel

1 porsjon

........

3 dl

kesam

2 ts

salt

Slik gjør du det:

Dette er et forholdsvis lyst hverdagsbrød. Her baker jeg det med en hevedeig for å gi det en ekstra piff, men har du ikke tid til å vente på den, tilsetter du bare alle ingrediensene fra hevedeigen i hovedoppskriften og øker gjærmengden, slik at du totalt bruker 50 gram. Stekes på 200 grader i ca. 50 minutter på over- og undervarme eller 180 grader varmluft. Brødene skal forheve i ca. 50 minutter og etterheve i ca. 40 minutter. Smør 3 brødformer eller en langpanne. Hevedeigen Rør ingrediensene til hevedeigen kjapt sammen. Legg plastfolie over og sett bollen i kjøleskapet over natta. Har du ikke tid til å vente så lenge, lar du bollen stå på kjøkkenbenken i minimum 3 timer. Hvis den har stått i kjøleskapet, er det lurt å sette den i romtemperatur en stund, så den ikke er så kald når du skal bake den ut. Resten av deigen: Slå det kokende vannet over helkorn, solsikkekjerner, linfrø og sesamfrø. Rør om og la det stå til det blir fingervarmt. Rør ut gjæren i den lunkne melken. Bland sammen halvparten av de bløtlagte kornene og alle de andre ingrediensene. Elt deigen godt sammen. Bruker du en eltemaskin, lar du den gå i 810 minutter. Bruk gjerne en timer. Med håndkraft må du elte noen minutter til. Tilpass hvetemelmengden til du får en fast nok deig til at den akkurat slipper bollen etter noen minutters elting. La deigen heve seg til dobbel størrelse. Slå den over på et melet bakebord og rull den ut til tre brød. Rull hvert brød i den kornblandingen som er igjen, og legg dem i smurt form. Du kan bruke enkeltformer eller legge alle tre i en langpanne. Etterhev brødene. Steke brødene på nederste rille i stekeovnen. Bruker du varmluft, er plasseringen i stekeovnen ikke så viktig. For å forsikre deg om at brødene er gjennomstekt, tar du et brød ut av forma og kakker på undersida av det. Er det en hul lyd i brødet, er det ferdig. Ta brødene ut av forma og la dem avkjøles på rist uten noen tildekning. Oppskriften er fin å doble, slik at du kan bake seks brød samtidig. Gjærmengden kan være den samme. Du kan steke to høyder samtidig i stekeovnen når du bruker varmluft.