Coq au vin
Her er klassikeren i all sin prakt. Sjelden har en flaske vin smakt så mye.
Oppskrift av: Christopher Sjuve
60 minutter
HovedrettIngredienser
3 stk
løk3 stk
gulrøtter2 fedd
hvitløk2 stilk
stangselleri3 ss
cognac1 fl
hvitvin eller rødvin4 skiver
tykt bacon2 ss
mel2 stilk
timian2 stk
laurbærblad150 g
champignon10 stk
småløkSlik gjør du det:
Del kyllingen i lår og bryst. Del lår og bryst i to, slik at du får åtte omtrent like store deler. Ha avskjæret i en kjele sammen med en løk og en gulrot som er delt i fire. Dekk med vann og la det koke til du trenger det.
Stek det tykke baconet i noen minutter i en kjele. Fjern baconet (ikke kast det). Ha i kyllingbitene. Krydre godt med salt og pepper og stek dem gylne (det blir vanligvis litt trangt i kjelen. Legg kyllingbitene sammen med baconet. (For all del: Ikke vask kjelen!).
Skjær resten av løken, gulroten og selleristangen i grove biter. Ha dette i kjelen hvor du stekte kyllingen og bacon. Stek til løken er blank under omrøring. Ha eventuelt i litt olje. Knus i hvitløken og la den steke med i ett minutt (må ikke svi seg).
Ha i bacon og kylling i kjelen og bland godt. Rør inn melet og la det steke i to minutter under omrøring. Ha i cognac, vin, timian og laurbær. Ha i så mye du vil av den kraften du koker på beina (med løk og gulrot). La det syde i ca 40-60 minutter, men gjerne lenger. Blir det for lite væske, så spe på med den kjelen du koker kyllingavskjæret.
Hakk småløk og sopp grovt. I en annen kjele, smelt smøret og stek småløken og soppen. Ha dette tilbake i kjelen med med kyllingen.
Om det er for tynt kan du ha kyllingen ut av kjelen, sette opp varmen og la det koke seg tykt under omrøring. Ha i kyllingen og servér. Gjerne med kokte poteter.