Croquembouche

Croquembouche

Dette er vanskelig dessert. Men, du klarer det sikkert!

Oppskrift av: Christopher Sjuve

Ingredienser

4 porsjoner

Profiteroller (vannbakkels)

8 stk

egg

4 dl

vann

200 g

smør

1 ts

salt

Vaniljekrem

5 dl

melk

1 dl

sukker

Sukker til sukkerspinn og

3 dl

sukker

3 dl

vann

Slik gjør du det:

Profiteroller

Kok opp vann og smør i en kjele. Reduser varmen og ha i mel og salt. Rør rundt til deigen formes til en ball.
Avkjøl i noen minutter. Bland inn eggene, ett og ett, med en håndmikser eller sleiv og kjøl av deigen. Forvarm ovnen til 220 grader. Smør to stekebrett (eller bruk bakepapir).
Ha en og en spiseskje deig på brettet. (Du kan lage dem større. En spiseskje er en ganske liten dessert.) Bak dem i ovnen i 23-24 minutter.
Sett ovnsdøren på gløtt (sett f. eks en tresleiv i døra) og stek i 10 minutter til. (Steketidene kan variere fra ovn til ovn, så følg med på fargen!).

Vaniljekrem

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frø og stang i en kjele med melk og kok opp. Pisk godt så vaniljefrøene ikke klumper seg.
Pisk eggeplommene med sukker og maisenna i en bolle som tåler kokende vann. Ha i én spiseskje vann om det blir for tykt.
Fjern vaniljestangen fra melken. Hell det over eggeblandingen og pisk kraftig. Ha det tilbake i kjelen og varm forsiktig opp. Pisk hele tiden.
Hell blandingen gjennom en sikt og la den avkjøle seg.
Pisk kremfløten stiv og vend det inn. Man kan også ha en dæsj med rom, cognac eller whisky for å variere.

Montering

Stikk et lite hull under profiterollene (vannbakkelsene). Fyll vaniljekremen i en sprøytepose. Fyll profiterollene med krem.
Lag en "trollhatt" og ha bakepapir inni.
Smelt like mye sukker som vann, tre desiliter av hver. La det koke til det får karamellfarge (uten av du rører).
La den kjøle seg litt ned. Dypp tuppen av profiterollene (en og en) i sukkerlaken. Snu "trollhatten" på hode (spiss en nedover). Legg en og en profiteroll i hatten. Press dem lett sammen, slik at sukkeret klistrer dem sammen. Fortsett til du ikke har flere igjen, eller til hatten er full.
La det kjøle seg helt ned. Før da kan du ta den ut av hatten.
Kle en stor ildfast form med bakapapir. Ha litt olje i bunnen, så klister bakepapiret seg til formen.
Ta en gaffel ned i sukkerlaken (karamellen). Karamellen skal renne sakte i tynne tråder. Om den er for stiv, så kan du varme den litt opp igjen, og så kjøle den til den er akkurat passe seig.
Dra lange, syltynne tråder av sukker mellom kortsidene på formen. Fortsett til du har mange, mange trådet - som ser mer og mer ut som gull.
Løft det forsiktig av og fest på tårnet av profiteroller.
Nå har du laget croquembouche.

Kanskje disse også frister?