Eltefritt emmerbrød
Slik lager du eltefritt brød med emmer.
Oppskrift av: Øyvind Lie
1440 minutter
BakverkIngredienser
4 porsjoner
250 g
hvetemel200 g
finmalt emmer50 g
emmer, grovmalt0.5 ts
tørrgjær1 ts
salt4.3 dl
Romtemperert vannSlik gjør du det:
Bland det tørre, ha i det romtempererte vannet og rør deigen sammen. Dekk bollen med plast og la stå i romtemperatur i 12-18 timer.
Når deigen har gjæret ferdig er den boblete på overflaten.
Nå skal deigen brettes, ikke eltes.
Hell deigen ut på et melet bakepapir, hell på mer mel på hvis deigen klistrer seg fast. Så kan du begynne å brette. Bruk slikkepotten til å løfte med. Brett en flik av deigen opp mot midten i fire hjørner av deigen, brett så en større brett hvor du legger halve deigen over den andre halve. Gjenta et par ganger. Nå kan deigen ligge å hvile med bretten ned.
Strø på litt ekstra mel og bre håndkle over og la deigen ligge i 1,5 time.
Det er lurt å steke brødet i en form eller kjele med lokk.
En halvtime før steking setter du ovnen på 250 grader, samtidig som du setter kjelen eller formen på nederste rille. Hvis du ikke har lokk som tåler varme kan du bruke aluminiumsfolie som lokk under stekingen.
Hvelv deigen i formen, dekk til og stek i ca. 25 minutter før du tar av lokket og steker 10-15 min. til.
Bank forsiktig på brødet og hør om lyden er hul og brødet er da ferdig stekt.