Elviskake med karamelliserte peanøtter - Oppskriften er beregnet på en kake på 18 cm i diameter, og er nok til 8-10 personer. I tillegg til at kaken er uten melk, er den også fri for egg. Den kan også gjøres glutenfri ved å bytte melet med rismel eller glutenfri melblanding.
Foto: Anne Spurkland

Elviskake med karamelliserte peanøtter

Oppskriften er beregnet på en kake på 18 cm i diameter, og er nok til 8-10 personer. I tillegg til at kaken er uten melk, er den også fri for egg. Den kan også gjøres glutenfri ved å bytte melet med rismel eller glutenfri melblanding.

Vurdering ( stemme)
/ 5
Trykk på stjernene for å gi din vurdering
Takk for din vurdering!
Print Download
Høyde (px): Bredde (px):

Annonse

Slik gjør du det:

Sett stekeovnen på 200 grader. Smør en springform på 18 cm i diameter med olje. Har du flere kakeringer på 18 cm, er det enda bedre å steke kaken i tre deler.

Skyll kikertene og gi dem et raskt oppkok hvis de kommer fra en boks. Vei opp direkte i kolben på en blender; erter, banan, olje og sukker, og ha i salt.

Kjør hurtigmikseren til alt er godt blandet og det er blitt til en fyldig krem.

Bland sammen mel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle for seg. Hell over ertekremen, og bland forsiktig sammen så du mister minst mulig luft. Ha deigen i springformen(e).

Stek kaken ved 200 grader. Hvis du har fordelt deigen i flere former, er det nok å steke kakene i ca 30 minutter. Hvis du har all deigen i en form må kaken stekes nærmere 50 minutter. Sjekk med en kniv mot slutten av steketiden at den er stekt, det skal ikke henge deig igjen på kniven når kaken er ferdig. Avkjøl kakebunnen(e) helt før du monterer kaken.

PEANØTTSMØRKREM

Visp sammen 125 g melkefri margarin eller -smør (romtemperert) og 100 g peanøttsmør. Tilsett 125 g melis, og visp 2-3 minutter til det blir en luftig krem.

KARAMELLISERTE PEANØTTER

Smelt 80 g sukker i en ren stekepanne uten å røre. Når sukkeret er smeltet, og er begynt å bli gyllent, har du 100 g salte peanøtter i sukkeret, og rører forsiktig rundt med en stekespade eller tresleiv. Når sukkeret er blitt pent brunt, heller du alt sammen over på en stekeplate dekket med et rent bakepapir. Spre peanøttene utover og avkjøl.

Slik gjør du:

Smelt sjokolade og margarin over vannbad. Bland sammen melis og vaniljesukker i en bolle. Hell over sjokoladeblandingen. Rør sammen. Bland inn varmt vann til slutt, og rør til glasuren er glatt og jevn. Avkjøl glasuren til den har tyknet såpass at den er som en litt tykk saus.

Montering av kaken:

Del kaken i tre, hvis du ikke allerede har stekt kaken i tre deler. Den midterste kakedelen uten skorpe må legges i bunnen eller midten av kaken. Legg en kakedel på et kakefat.

Stikk strimler av matpapir inn under kaken hele veien rundt for å hindre søl av fyll og sjokoladetrekk. Smør halvparten av peanøttsmørkremen på kakebunnen. Legg en kakedel oppå, og smør resten av peanøttsmørkremen over. Legg den siste kakedelen på toppen, med stekeskorpen opp.

Smør glasuren på toppen og langs sidene av kaken. Hvis glasuren blir stiv og vanskelig å smøre utover, kan du varme opp kniven ved å holde den i varmt vann, før du fortsetter.

Strø tilslutt toppen av kaken med karamelliserte peanøtter.

Oppskriften er hentet fra Anne Spurklands blogg Frie kaker. Spurkland har også gitt ut en kokebok med samme navn.

Oppskrift:
Vurdering ( stemme)
/ 5
Trykk på stjernene for å gi din vurdering
Takk for din vurdering!

KOMMENTARER

Vær med på å gjøre oppskriftene våre enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring her. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor.