Ferskt kjøtt og suppe med løksaus og melboller

Ferskt kjøtt og suppe med løksaus og melboller

Oppskrift av: Wenche Andersen
180 minutter
Suppe

Ingredienser

4 porsjoner

2 ts

salt

3 stk

gulrot

0.5 stk

sellerirot

1 stk

purre

Løksaus:

2 ss

smør

1 stk

løk

2 ts

eddik

4 ts

sukker

Melboller:

100 g

smør

2.5 dl

melk

2 stk

egg

2 ss

sukker

0.25 ts

salt

0.5 ts

kardemomme

400 g

hvetemel

Slik gjør du det:

Kjøttet kokes i helest mulige stykker. Legg kjøttet i en passende stor kasserolle og fyll på med vann til det dekker. Kok opp uten lokk og skum godt. Dette for å få en klar og fin kraft. Dryss over salt og la kjøttet trekke under lokk, til det er mørt ca 2 timer. Rens og del grønnsakene opp i strimler/skiver og la grønnsakene koke med de siste 15-20 min. Smak suppen til med salt og pepper. Ta av kraft til saus. Rens og finhakk løken og la den surre seg blank i smør. Rør inn hvetemel og spe med varm kraft, litt om gangen. Rør godt mellom hver speing. Kok opp og la sausen koke 8-10 min. Smak til med eddik, sukker og salt. Sausen skal ha en mild sur-søt smak. Server suppe med grønnsaker og eventuelt melboller først i måltidet. Neste omgang server kjøtt delt i biter med grønnsaker, kokte poteter og løksaus. Mange steder i landet brukes det melboller, også kalt klot, i grønnsaksuppen. Oppskriftene varierer fra sted til sted. Melboller: Smelt smør. Tilsett melk, sammenpisket egg, sukker og krydder og hvetemel. Rør til en litt tykk grøt. Glatt til røren med en slikkepott, dekk med litt plast og la røren svelle 10-15 min. Form til boller med hjelp av en teskje/barneskje dyppet i kaldt vann. Legg over i den varme suppen. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver bolle. La bollene trekke i suppen i 5-10 min avhengig av størrelse. Server melbollene i suppen eller vedd siden av kjøtt og løksaus.

Kanskje disse også frister?