Fiskegrateng med råkost og Sandefjordsmør

Fiskegrateng med råkost og Sandefjordsmør

En fiskegrateng alle kan lage. Med denne oppskriften på fiskegrateng blir det faktisk enkelt å lage middag.

Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
Hovedrett

Slik gjør du det:

En god "gammeldags" fiskegrateng. Fiskegrateng kan lages på kokt eller rå fisk. Brukes rå fisk tilsett 1 ts hvetemel ekstra per porsjon i sausen. Rå fisk tilsettes i den hvite sausen og fiskegratengen stekes 6-8 min lengre. Varm ovnen til 200 ºC.
Rå fisk kan tilsettes rett i sausen (se tips over) eller den kan kokes i mikrobølgeovn ved full effekt i 3-4 min eller dampes i en kasserolle i litt vann 3-4 min.(Fiskekraften kan erstatte litt av melken i sausen.) Kok makaroni etter anvisning på pakken.
Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melk. Spes det med varm melk, er det lettere å få en klumpfri saus. Kok opp sausen under omrøring. Smak til med salt og krydder. Avkjøl sausen litt og rør inn eggeplommer, fisk, makaroni og finhakket dill. Stivpisk eggehvitene og vend/ skjær dem forsiktig inn i gratengsausen.
Fyll fiskegratengen i en godt smurt form. Dryss over strøkavring.
Stek fiskegratengen på nederste rille i stekeovnen ved 200 ºC i 40-50 min.
Fiskegratengen skal være stivnet helt igjennom. Server med kokte poteter, råkost og Sandefjordsmør. Sandefjordsmør til fiskegratengen
Kok opp fløte og kruspersille. Trekk kasserollen vekk fra platen, rør inn det kalde smøret i terninger. Rør til du får en kremaktig konsistens. Sausen bør ikke koke. Smak til med sitronsaft og finrevet sitronskall (kun det gule).

Kanskje disse også frister?