Fløtesaus til stek

Fløtesaus til stek

Denne fremgangsmåten kan du bruke til både skinkestek og stek av storfekjøtt. Ja, du kan til og med bruke den til ribba på julaften!

Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie

Ingredienser

4 porsjoner

Slik gjør du det:

Skrell løk, hvitløk og gulrot og skjær det i mindre biter. Ha det i en ildfast form sammen med en godt krydret og brunet stek. Hell i nok væske (vann eller kraft) til at det dekker bunnen i forma, eventuelt går ½ cm oppover kanten av forma. Det er litt avhengig av hvor stor forma di er. Følg med under veis i stekingen og hell i mer væske dersom det står i fare for å brenne tørt, for da vil fort sausen smake brent. Hell eventuelt i mer ved behov.
Når steken er ferdig, pakker du den inn og lar den hvile mens du gjør ferdig sausen.
Er panna helt, eller nesten tørr, heller du i 1 dl kokende vann og skraper godt i panna samtidig som du moser grønnsakene. Er det allerede væske i panna, trenger du ikke mer væske. Sil dette så over i et litermål. Mos grønnsakene gjennom silen slik at du får med deg mest mulig smak.
Spe med nok vann eller kraft til det tilsvarer ½ dl pr person. Hell krafta over i en kasserolle og spe med nok kremfløte til det tilsvarer 1 dl ferdig saus pr person. Kok opp og la det småkoke i 4 minutter. Rør sammen smør og mel til en klumpfri røre og tilsett én og én liten klump til sausen har fått ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.

Tips

Du kan smakssette sausen i det vide og det brede: blåmuggost, brunost, rognebærgele, ripsgele, rødvin, solbærsyltetøy, muskat.

Kanskje disse også frister?