Focaccia med tørket frukt (langpannebrød)

Focaccia med tørket frukt (langpannebrød)

Det er mange overraskende ingredienser i dette brødet. Oppskriften tilhører Marit Røttingsnes Westlie.

Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie
90 minutter
Bakverk

Ingredienser

Slik gjør du det:

Frukten skal trekke i kokende vann i 20 minutter.
Deigen skal forheve i 4 timer og etterheve i 1 time.
Stekes på 240 grader i 10 minutter og 220 grader i 8-12 minutter.
Finn fram en langpanne i denne oppskriften er det så viktig å ha riktig vannmengde i forhold til melmengde, at jeg oppfordrer deg til å veie vannet. 4 ½ desiliter veier 450 gram.
Start med å skjære opp aprikosene slik at du får seks biter av hver. Ha bitene i en bolle sammen med rosinene og hell over nok kokende vann til at du dekker godt. La det stå slik i 20 minutter.
Hell så ut vannet, men ta vare på det, for du skal bruke det i deigen. Fyll på med mer vann eller tøm ut litt slik at du har nøyaktig 450 gram. Er det bare kokevann, kan du ikke fortsette før vannet er avkjølt til 37 grader.
Bruker du fersk gjær, blander du det ut med vannet. Ha hvetemel og eventuelt tørrgjær i miksmasteren og tilsett vannet i en stråle mens miksmasteren går på lav hastighet. Når alt vannet er tilsatt, øker du hastigheten til middels og fortsetter å elte i 18 minutter. Så tilsetter du sukker, salt og kanel og elter videre i 3 minutter, slik at det blir godt arbeidet inn.
Til slutt har du i aprikosene og rosinene og fortsetter eltingen i 2 minutter til. Jeg bruker bestandig å sette på en klokke til å passe tiden.
Pensle en bolle, som er tre ganger så stor som deigen, med 1 spiseskje olivenolje før du heller deigen over i bollen. Bruk en deigskrape til å få løsnet all deigen fra bakebollen. Hvis du ser at de tørkede fruktene ligger i store klumper, prøver du å fordele dem litt inni deigen.
Pensle, eller spray, ½ spiseskje olje på toppen av deigen og legg over plastfolie eller et lokk. Sett deigen til heving på et lunt sted. Pensle en langpanne med 1 ½ spiseskje olivenolje. Hell deigen over i langpanna.
Deigen er veldig løs, men også veldig seig, så alt bruker å komme ut uten problemer. Hvis mye av den tørkede frukten fremdeles ligger samlet i klatter, drar du forsiktig i den og fordeler den best mulig. Dra forsiktig i deigen utover mot kantene og hjørnene. Du greier nok ikke å dra alt på plass i første omgang.
Pensle deigen med den siste spiseskjeen olje og legg plastfolie løst over deigen. Nå skal deigen etterheve i 1 time, men du kan med jevne mellomrom dra litt i deigen, slik at den – når timen er omme – når helt ut til kantene. Sett stekeovnen på 240 grader og legg inn en bakestein hvis du har. Spray litt vann inn i stekeovnen rett før du setter langpanna rett på bakesteinen eller på nederste rille.
Etter 10 minutter senker du temperaturen og steker videre. Følg med. Focacciaen skal være godt gyllenbrun, men den skal ikke bli brent. Er du i tvil om den er ferdigstekt, letter du litt på et av hjørnene og ser om den har blitt brun på undersiden. Legg brødet over på en bakerist og la det avkjøles litt før servering.
Focacciaen smaker best samme dag som den er lagd, men den kan varmes opp igjen dagen etter såfremt den er oppbevart lufttett natta over. Eller du kan skjære litt tynne skiver av den dagen etter og ha dem i brødristeren. Deilig!

Kanskje disse også frister?