Gåsestek

Gåsestek

Oppskrift av: Wenche Andersen
1440 minutter
Hovedrett

Slik gjør du det:

Oppskrift: Nanna Simonsen hentet fra "Hjemme hos Nanna" i København. Skjær vinger og hals av gåsen. Fjern fett"klumpen" ved gumpen. Ta ut innmaten av gåsen. La gåsen ligge fremme til tempering på kjøkkenbenken ca 3 timer før den stekes. Forsett med kraften: Legg hals, vinger ev lever av gåsen og fleskeben i en gryte og brun ved svak varme i fettet som smelter ut. Rens og del grønnsakene i biter og legg i gryten sammen med urtene og brun et par min. Tilsett vin og la den koke inn til ca halve. Tilsett vann til det dekker. Legg på lokk og la det trekke 1 1/2 - 2 timer. Sil og kok inn til ca halve av angitt vannmengde. Varm stekeovnen til 250 °C. Skyll og tørk godt av gåsen både inn og utvendig. Prikk gåsen med en stekegaffel. Skyll eplene og del dem i båter. Gni gåsen inn og utvendig med salt og pepper. Vend litt salt og pepper inn i eplene og fyll eplebåter og svisker inn i gåsen . Bruk en kjøttnål til å holde åpningen sammen eller sy dem sammen med litt bomullstråd. Bind lårene sammen . Legg gåsen på rist over et stekebrett og sett i stekeovn. Stek i ca 20 min. Snu på gåsen slik at den ligger med ryggen opp og demp temperaturen til 175 °C, hell ca 1 l vann i langpannen og stek gåsen videre i ca 3 timer. Tilsett ev mer vann i langpannen under stekingen , slik at den ikke koker tørr. Blir ikke skinnet sprøtt kan man ev sette gåsen litt under grillen (eller sett stekeovn på høyeste temperatur). La gåsen hvile i ca 20 min før den skjæres opp. Saus: Hell sky og fett fra langpannen i et litermål. Avkjøl litt og skum av fettet. Bland hvetemelet i litt av fettet (resten av fettet, avkjøles og fryses). Pisk fett og melblandingen i sjyen fra langpannen og den innkokte kraften. Kok opp og la småkoke uten lokk til en kraftig smakfull saus. Smak til med salt og pepper. Server gåsen med rødkål og poteter (kok potetene og surr dem i stekepanne med litt smør og sukker til de blir karamelliserte). Server med rødkål.