Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois

Her er Clotildes oppskrift på nydelig potetgrateng, eller det vi gjerne kaller for fløtegratinerte poteter.

Oppskrift av: Clotilde Dusoulier
90 minutter
Tilbehør

Ingredienser

6 porsjoner

Slik gjør du det:

Skrell potetene. Skjær dem i like, tynne skiver, ca 3 mm. (Det kan være lurt å bruke food processor). Ikke skyld dem nå, for da mister du den deilige stivelsen som siver ut. Bland poteter, melk, salt og litt nyrevet muskat i en kjele. Kok opp på lav varme. La det koke i åtte minutter under omrøring. Pass på at potetene ikke svir seg eller setter seg fast i bunnen. Melken vil gradvis tykne og ble fløteaktig i konsistensen. Mens potetene koker, forvarm ovnen til 220 grader. Gni sidene av en ildfast form (min ovale form er 26 cm på de bredeste og tar 2 liter) med en kjøttsiden av et delt hvitløksfedd. Ha halvparten av potetene i formen. Dryss over gressløk og fordel halvparten av fløten. Ha i resten av potetene og hell i den kokvarme melken. Ha over resten av fløten. Bak i 35-40 minutter til det bobler langs kantene og potene har gyllenbrune flekker på toppen. La stå i fem minutter før servering. Du kan også lage den noen timer i forveien. La den kjøle av og varm opp i 15 minutter på 220 grader før servering (restene er nydelige dagen etter, kald eller oppvarmet).

Kanskje disse også frister?