Grovt eltefritt brød

Grovt eltefritt brød

Du trenger ikke kna. Det er grovt, eltefritt brød som du steker i en kjele i ovnen.

Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie
1440 minutter
Bakverk

Slik gjør du det:

Dette er nok til to brød.
Ha alt det tørre i en stor bolle og hell over vannet. Rør sammen deigen til alt er blandet. Du skal ikke elte eller noen ting, bare røre rundt til alt melet er inkorporert.
Legg over et lokk eller plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken til neste dag.
Har du heveboller, klargjør du dem før du starter med deigen neste dag. Uten heveboller, finner du fram 2 salatboller eller tilsvarende og 2 kjøkkenhåndklær. Legg kjøkkenhåndklærne oppi hver sin bolle. Bruk en vannsprayflaske og spray et tynt lag med vann i hevebollene eller kjøkkenhåndklærne og dryss så et tykt lag med hvetemel oppi. Forsikre deg om at det er mel over det hele slik at deigen ikke setter seg fast.
Dryss et lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Del deigen i 2 like store deler. Brett hver del til du får en kule. Jeg bruker bare å brette inn hvert hjørne. Så legger jeg kula i hevebollen.
Dekk hevebollene med plastfolie og la brødene etterheve i 2 ½–3 timer.
Når det er ca. 1 time igjen til steking, setter du stekeovnen på 240 grader og setter inn 1 eller 2 jerngryter, egnede kasseroller eller andre ildfaste former med lokk.
Du får nok ikke plass til begge brødene i stekeovnen samtidig, så det kan være greit å starte med det første brødene etter 2 ½ time.
Nå kommer øyeblikket hvor du må holde hodet kaldt og jobbe raskt: Ta gryta ut av stekeovnen og ta av lokket. Husk nå at dette er fryktelig varmt. Ta av plasten på brødforma og hvelv brødet oppi gryta. Forhåpentligvis slipper det lett og plasserer seg perfekt oppi gryta. Hvis det nå ikke skjer, bruker du fingrene til hjelp for å løsne deigen som sitter fast.
Sett på lokket og sett gryta tilbake i stekeovnen. Stek i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 15–20 minutter.
Ta ut brødet og la det avkjøles på en bakerist.
Gjenta med resten av deigene. Du kan gjerne la lokket ligge i stekeovnen de siste minuttene også, slik at det er godt oppvarmet til du skal hvelve i neste brød.