Grunnoppskrift hjemmebakt brød

Grunnoppskrift hjemmebakt brød

Skikkelig godt hjemmelaget brød lages med denne oppskriften.

Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
Bakverk

Slik gjør du det:

Varm væsken og oljen opp til 37 ºC (fingervarmt).
Rør ut gjæren i litt av væsken og ha alt over i en bakebolle.
Tilsett salt, sirup og mel, og arbeid sammen til en glatt og smidig deig.
Lages deigen i kjøkkenmaskin arbeides den ca 3 min for å bli smidig, for hånd 4-5 min.
Dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving på et lunt sted 45 min - 1 time, til den har hevet til dobbel størrelse.
Ha deigen på et melet bakebord, og elt den godt.
Del deigen i 2-3 emner og form til brød. Legg brødene i smurte former eller i bakepapirkledt langpanne med litt bakepapir mellom hvert brød. Deigen kan også formes til runde brød og legges i godt melete kurver.
Dekk brødene med et kjøkkenklede og la etterheve ca. 20 min.
Pensle brødene med lunkent vann og stek på nederste rille i varm stekeovn ved 200 ºC i 40 - 50 min.
Avkjøl brødene på rist.

Tips

Deigvæske: Som deigvæske kan det brukes vann, sur-, søt- eller skummet melk, yoghurt naturell, kokevann etter for eksempel grønnsaker tilsatt annen deigvæske eller øl eller appelsinjuice blandet med vann. Vanlig blandingsforhold er 6-7 dl væske per kg mel. Brukes det mye rugmel i brødet er det en fordel å bruke sur melk, det gjør at brødet hever seg bedre, blir saftig og smuldrer mindre.
Mel: Brødene kan varieres etter hva slags mel som blir brukt, grovt eller fint. Hvetemel er det mest brukte melet, det inneholder mest glutendannende protein, som er viktig for å deigen til å bli sammenhengende og smidig og til et brød som hever seg og ikke smuldrer.
Begynn alltid med de grove melsortene når du baker. Hele korn av hvete eller rug bør bløtlegges før de brukes i deigen. Brukes rug i deigen, lag den ganske fast. Deiger med rugmel blir bløtere under heving. I dag finnes det ferdige grove melblandinger i handelen som er enkle og greie å bruke. Melblandinger som fiberbakst og dansk rugbrød blanding kan ev tilsettes litt hvetemel hvis du ønsker et brød som ikke er for grovt.

Kanskje disse også frister?