Helstekt lammelår

Helstekt lammelår

På denne måten vil lammesmaken komme godt fram.

Oppskrift av: Håvard Egge
120 minutter
Hovedrett

Slik gjør du det:

Romtemperer lammelåret (i minst en halvtime).Forvarm ovnen til ønsket temperatur (for eksempel 150 grader, men gjerne lavere om du har tid)Gni låret inn med salt og pepper. Deretter med olje. Ta fram et stekebrett. Hell litt olje i bånn. Legg så i urtekvastene og en hvitløk delt i to på tvers. Hell litt vann på hvitløken nå og under stekeprosessen slik at den ikke blir brent (den er nydelig som tilbehør eller til sjyen). Legg lammelåret oppå urtene og stikk et steketermometer så spissen er i midten av den tykkeste delen av kjøttet (pass på så spissen ikke er inntil et bein).
Sett stekebrettet med lammelåret inn i stekeovnen. Snu låret jevnlig (for eksempel hvert 20. minutt) så det blir jevnt stekt og kjøttet blir mørt.
Stek lammelåret til det har kjernetemperatur et sted mellom 55 og 65 grader (har du lav ovnstemperatur må du ta ut låret like under ønsket sluttemperatur ettersom kjøttets temperatur ikke vil stige noe særlig under hviletiden). Når kjøttet har fått ønsket temperatur ta ut stekebrettet, salt kjøttet og la låret hvile stående (pakker du kjøttet inn i aluminiumsfolie vil kjernetemperaturen fortsette å stige mest og holde "yttertemperaturen" oppe og. Om du for eksempel tar ut kjøttet på 60 grader kan du få det til å stige til 65 grader under hviletiden (om du har stekt låret på 150 grader). Jeg pleier å tilberede lammelår til en kjernetemperatur på et sted mellom 63 og 65 grader. Låret kan gjerne hvile i 30-45 minutter om du har stekt det på 150 grader eller mer, men om du har langtidsstekt det på lav varme trenger det ikke hvile så lenge (å hvile kjøttet er viktig om du ikke ønsker at alle saftene skal renne ut når du skjærer i det). Skjær skiver av låret inn mot beinet (ikke på langs) slik at kjøttet oppleves mest mulig mørt.

Kanskje disse også frister?