Hermetisering av plommer

Hermetisering av plommer

Oppskrift av: Wenche Andersen

Ingredienser

1 porsjon

Sukkerlake med vaniljesmak:

1 l

vann

700 g

sukker

Lake med cognac- og kanelsmak:

1 l

vann

700 g

sukker

4 dl

cognac

Slik gjør du det:

Kok lake med vaniljesmak eller cognac- og kanelsmak. Hvor mye sukker som brukes er avhengig av hvor søte plommene er. Sukker er viktig for holdbarhet. Hvis plommene skal fryses brukes litt mindre sukker. Legg plommene i den i kokende laken og la dem trekke til de er møre, men ikke kokt i stykker. Plommer kan hermetiseres med eller uten skinn og steiner. Er skinnet "tykt" og seigt bør det trekkes av. Legg plommene i kokende vann 20-30 sek. Ta opp og trekk av skinnet. Legg plommene i laken etter hvert som skinnet trekkes av (slik at de ikke blir mørke). Store plommer med løstsittende steiner kan deles i to og steinene tas ut. Legg de varme plommer tett i tett i varme rengjorte hermetikkglass (glass med tett lokk). Fyll glassene nesten fulle med plommer. Fyll på kokende sukkerlake til glasset er fylt, men laken må ikke renne over kanten. Tørk godt av kanten på glasset. Legg på lokk og skru det tett til. Når frukten er varmet opp til høy nok temperatur og glasset er fylt så det ikke er luft igjen under lokket, vil innholdet holde seg godt. Bruker du Norgesglass, legg gummiring på glasslokk og legg lokket på . Skru til metallringen Når glassene er avkjølt kan du kjenne etter om de er tette ved å løsne på metallringen og kjenne at glasslokket sitter godt fast til glasset. Glass med "vri av" lokk og skrulokk kan ikke kontrolleres på samme måte, men hold øye med dem, slik at innholdet ikke mugner. Er lokket ikke tett bør plommene oppbevares kaldt og brukes snart. Plommen kan også fryses i laken. Hermetiske plommer med tette lokk oppbevares mørkt og kjølig.

Kanskje disse også frister?