Hjemmebakt brød

Hjemmebakt brød

En klassisk, godt hjemmebakt brød med yoghurt og havre.

Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
Bakverk

Slik gjør du det:

Dette brødet egner seg godt til frysing.
Lag gjerne en dobbel porsjon. 2-3 dl solsikkekjerner og/eller linfrø kan tilsettes i deigen, bruk da litt mindre hvetemel. Melken kan erstattes med vann for de som har melkeallergi.
Brødet kan ev bakes med en av de grove "brød-mel-blandingene" som er å få kjøpt.
Yoghurt eller surmelk gir et saftig, holdbart og smakfullt brød.
Brøddeigen kan tilsettes litt finrevet gulrot.
Varm vann og melk til 37 ºC (fingervarmt). Hell litt av væsken i en arbeidsbolle rør ut gjæren.
Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet.
Ha i resten av væsken og olje og tilsett salt, sukker, hvetekli, havregryn, sammalt mel og mesteparten av hvetemelet. Elt deigen til den er glatt, blank og smidig og slipper bakebollen, 8-10 min i kjøkkenmaskin og 12-14 min for hånd.
Dekk med plast og la deigen hev/hvile 45-50 min, til dobbel størrelse.
Ha deigen over på et melet bakebord, del den i to emner og kna til den blir smidig og form til brød. Rull brødene i havregryn, kli eller solsikkekjerner før de legges i smurte former. Dekk med plast eller et klede og la brødene heve i 30-40 min.
Stek brødene på nederste rille i forvarmet ovn ved 200 ºC i ca 45 min.
Avkjøl brødene på rist.

Kanskje disse også frister?