Hopp til hovedinnhold
Hjemmelaget saft

Hjemmelaget saft

Christopher Sjuve
120 minutter
Saft og syltetøy

Ingredienser

Se fremgangsmåten

Slik gjør du det:

Bær som skal saftes bør være av fin kvalitet og fullmodne. Da blir utbyttet stort, og saften får en fin smak og aroma. Forskjellige frukt- og bærslag kan saftes hver for seg eller blandes to eller flere slag. Oppbevar saft mørkt og kjølig. Damsafting er den enkleste og mest brukte saftemetode, men er mest egnet for små porsjoner - fra 3-5 kg. bær/frukt om gangen. Framgangsmåte: Du trenger en dampkoker til safting. Fyll opp vannkjelen med vann til ca. 3 cm fra kanten. Sett beholderen over. Fyll bær/frukt over i beholderen lagvis med sukker. Ved å bruke sukker får vi et større saftutbytte og en bedre smak. Lokket legges tett på. Vannet skal småkoke. Bærene skal dampes til de har saftet seg godt og skiftet farge. For å få en fyldig saft beregnes ca. 1,5 times dampetid. Saften fylles over på flasker med en gang den er ferdig. Sukkermengden er en smaksak. Generelt avbefalt sukkermengde til safting er 100-150 g sukker per kg bær. Vannmengde pr. kg. bær/frukt: Bringebær ca. 1 dl Rips ca. 3 dl Solbær ca. 4-5 dl Kirsebær ca. 3 dl Blåbær ca. 1 dl Tyttebær ca 3 dl

Kanskje disse også frister?