Bygg
FOTO: Colourbox.com
Bygg har vært dyrket i over 10 000 år, og er trolig verdens eldste kulturplante. Bygg er det kornslaget som trenger kortest veksttid for å bli modent. I flere århundrer fram til første halvdel av 1900-tallet, brukte vi bygg både som festmat og hverdagskost. Vassgrauten og flatbrødet var blant annet basert på bygg. Med de positive helseeffektene anbefaler nå helsemyndighetene mer bruk av bygg i kosten. Byggmel kan brukes i mange forskjellige produkter som grøt og suppe, eller blandet med hvetemel til brød og kjeks.
Viktige næringsstoffer
Protein
Fett
Karbohydrat
Alle næringsstoffer
Vann
15 g
Kilojoule
1278 kJ
Kilokalorier
302 kcal
Protein
8.6 g
Fett
1.1 g
Mettet
0.2 g
Trans
0 g
Enumettet
0.1 g
Flerumettet
0.5 g
Kolesterol
0 mg
Karbohydrat
60.6 g
Stivelse
59.7 g
Mono+Disakk
0.9 g
Sukker
0 g
Kostfiber
7.6 g
Alkohol
0 g
Retinol
0 µg
Beta-karoten
0 µg
Vitamin A
0 RAE
Vitamin D
0 µg
Vitamin E
0.7 alfa-TE
Tiamin
0.3 mg
Riboflavin
0.13 mg
Niacin
4.5 mg
Vitamin B6
0.3 mg
Folat
20 µg
Vitamin B12
0 µg
Vitamin C
0 mg
Kalsium
28 mg
Jern
2.2 mg
Natrium
2 mg
Kalium
315 mg
Magnesium
60 mg
Sink
1.5 mg
Selen
3 µg
Kobber
0.56 mg
Fosfor
250 mg