Iskake med salt karamell

Iskake med salt karamell

Denne tar litt tid å lage, men den er verdt det!

Oppskrift av: Manuela Kjeilen

Ingredienser

Krokan:

275 g

sukker

30 g

smør

2 ts

Vaniljeekstrakt

Mandelbunn:

100 g

melis

1 klype

Kremortartari

0.5 ts

Vaniljeekstrakt

2 stk

eggehvite

Salt karamell-frosting:

150 g

sukker

25 ml

vann

1 klype

salt

1 ts

Vaniljeekstrakt

Slik gjør du det:

Krokan

Hakk mandler med kniv eller kjør dem i en food processor til det er en god variasjon av små og litt større biter.
I en kjele smeltes sukker og kokes videre til det er blitt lys, flytende karamell.
Ha i smøret og vaniljeekstrakt og la det smelte inn mens du rører hele tiden.
Tilsett hakkede mandler, rør og vend massen i et par minutter så alt blir godt dekket av karamell.
Bre krokanen utover et stekebrett som du har smurt med matfett, og la det stå til det blir kaldt.
Deretter knuseskrokanen i småbiter med en kjevle eller ved hjelp av en kjøkkenmaskin.

Mandelbunn

Ta fram en springformpå 15 cm. Du kan bruke en på 20 cm, men iskaken blir da betydelig lavere.
Åpne springformen og legg bakepapir i bunnen, sett så ringen på plassog lås den igjen.
Hell 2 eggehviter i en ren miksebolle. Visp eggehvitene til de skummer, og tilsett så evtkremortartari. Du kan utelate det helt, eller bruke et par dråper sitronsaft i stedet.
Tilsett 50 gram melis, og visp videre i noen minutter til du har en fin marengs.
Finmal mandler i en food processor. Tilsett resterende50 gram melis, og sett det til side så lenge.
Blandmandel- og melisblandingen inn i marengsen.
Hellalt over i formen.
Stekbunnen på 160 C i ca. 20-25 minutter. Avkjøl den helt mens du lager salted caramel frosting.

Salted caramelfrosting

Hellhalvparten av kremfløten i en kjele, og varm den opp til kokepunktet. Ta kjelen av komfyren og sett den til side så lenge.
Hell sukker i en liten kjele. Tilsett vann, og se til at sukkeret er godt blandet med vannet.
Settkjelen på middels varme, og la det hele koke til det får en fin karamellfarge. Du trenger ikke å røre, men det er viktig å holde øye med det. Du kan ev. vippe litt på kjelen slik at varmen fordeles jevnt.
Jeg anbefaler at du lager en nokså mørk, gyldenbrunkaramell, da blir smaken mer intens. Ta kjelen av platen.
Hell den varme kremfløten over i karamellen i en tynn stråle. Ikke hell alt med en gang, da bruser det voldsomt opp.
Sett kjelen tilbake på komfyren på middels varme og tilsett smør i terninger. Tilsett også vaniljeog salt, og rør til alt er godt blandet.
Ta kjelen av komfyren og hell i den resterende kremfløten (den andre halvparten, som ikke er varmet opp). Rør godt.
Hell det hele over i en glassbolle eller lignende, og la det avkjøles før du setter det i kjøleskapet. La karamellen stå i kjøleskapet til dagen etter, eller i minst 8 timer.
Hvisdu har mulighet, så sett miksebollen og vispen i fryseren i 10 minutter før du går videre. Frostingen får da en mye finere konsistens.
Ta den kalde karamellen ut av kjøleskapet, rør litt i den og hell 3/4 av den over i miksebollen. Resterende 1/4 settes tilbake i kjøleskapet.
Mikskaramellen i noen minutter til den tykner litt, men ikke miks for mye hvis du vil lage iskrem av den.
Hvis du vil bruke den som kakefyll ellerfrosting visper du den litt lenger. Da tykner den mer, og den blir stabil nok til å dekorere en kake. Men pass på å ikke visp alt for mye, da blir frostingen grynete.

Montering

For ågjøre ferdig iskremkaken tar du nå fram den avkjølte mandelbunnen i formen, og heller halvparten av karamellkremen over den.
Ha så over et lag med krokan.
Bre så utover denresterende kremen, og sett formen i fryseren i minst 5 timer.
Like før servering pisker duresterende krem, slik som beskrevet øverst.
Lag eventuelt fine "loops" langs kanten av kaken med karamellfrosting i en sprøytepose, deter enklest hvis du setter formen på et kakebrett med dreibar skive. Bruk en stor tipp etter eget ønske, og lag "loops" mens du hele tiden snur på brettet.
Avslutt med litt ekstra knust krokan på toppen hvis du vil, eller dryss over annen kakepynt.
Frostingener perfekt til pynting av cupcakes også, men bare husk å sette bollen i fryseren før du begynner å mikse kremen, da blir den mer stabil.