Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Denne lammesteken er av helt klassisk karakter. Helt fantastisk. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar, men beregn minst 2 timer.

Oppskrift av: Christopher Sjuve
90 minutter
Hovedrett

Ingredienser

4 porsjoner

0.5 potte

rosmarin

2 stk

hvitløk

1 stk

lammelår

200 g

smør

1 kg

poteter

4 dl

rødvin

2 ts

sukker

Slik gjør du det:

Lag små lommer i lammelåret. Skjær hvitløken i skiver. Dytt skivene inn i låret. Gjør det samme med rosmarinen. Sett i steketermometer i midten av låret. Sett låret på ovnen på 180 grader i en langpanne (eller lavere om du har god tid).
Ta ut kjøttet når det er 65 grader om du vil ha det gjennomstekt (55-60 om du vil ha det blodig). Når du tar det ut, vil det kanskje gå opp mot 70 grader (eller bare 60-65 om du stopper på 55-60 grader).
Vent til kjøttet har blitt ca 60 før du skjærer det opp igjen.
Rens selleriroten, skjær den i biter og kok dem møre i saltet vann sammen med én potet. Sil av vannet og mos det med en stavmikser og 150 gram smør. Smak til med salt og pepper. Skjær potetene i skiver. Ha i en ildfastform. Del én hvitløken i to, ta ut feddene og legg i formen. Legg i litt rosmarin også. Hell på olje, ca 1 dl. Ha på salt og pepper. Sett i ovnen sammen med lammelåret. Det er ferdig omtrent samtidig, men sjekk innimellom. Rødvinsaus: Kok rødvinen med sukker til det er halvparten igjen. Rør ut maisennaen i noen spiseskjeer vann. Ha i sausen og rør rundt. Ha i kraften fra lammesteken. Pisk inn 50 gram smør og smak til med salt og pepper. Skjær opp kjøttet og server med poteter, sellerimos og rødvinssaus.

Kanskje disse også frister?