Lag din egen surdeig - Det tar noen dager å lage sin egen surdeig, men når du først har lagd én, har du den så lenge som du ønsker.
Foto: Marit Røttingsnes Westlie

Lag din egen surdeig

Det tar noen dager å lage sin egen surdeig, men når du først har lagd én, har du den så lenge som du ønsker.

Vurdering ( stemme)
/ 5
Trykk på stjernene for å gi din vurdering
Takk for din vurdering!
Print Download
Høyde (px): Bredde (px):
Ingredienser
1 porsjoner

20 g honning

1,5 dl vann, 37 grader

200 g hvetemel

Steg 2 - dag 3

300 g hvetemel

1,5 dl vann, 37 grader

Steg 3 - dag 4

400 g hvetemel

2 dl vann, 37 grader

Annonse

Slik gjør du det:

Steg 1

Er honningen fast, varmer du den opp før du rører den sammen med de andre ingrediensene til en grøt. Legg over plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken de kommende 36-48 timene. Du skal ikke røre i den i løpet av disse timene. Bare skule bort på bollen og se om du kan se noen forandringer.

Steg 2

Forhåpentligvis vil du se at det er litt liv i røra di nå med litt småbobling.

Rør sammen melet og vannet og rør det inn sammen med surdeigsrøra fra steg 1.Uten at det nok fikk katastrofale følger, blandet jeg den nye deigen i en ren bolle. Skal du følge Mr. Bertinet, skal du bruke både samme bolle og plastfolie i hele prosessen slik at de bakteriene som har fått liv i seg får følge deigen hele veien.

Når alt er godt blandet, legger du over plastfolien igjen og lar bollen stå på kjøkkenbenken i nye 24 timer.

Steg 3

Ta ut 200 gram av den surdeigsstarteren som nå har stått på kjøkkenbenken i noen dager og bland den med hvetemelet og vannet i steg 3. Resten av deigen kaster du. Dekk bollen igjen med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 12 timer.

Steg 4

Surdeigsstarteren er nå nesten ferdig. Den skal nå bare roes litt ned samtidig som smaken fremdeles skal få utvikle seg. Så, sett bollen i kjøleskapet og la den stå der i 2 dager. Da er den klar til bruk.

Vær oppmerksom på at en surdeigsstarter får mer hold og hever deigen bedre når den har blitt noen uker gammen. 

Sånn holder du liv i surdeigen!

Oppbevar surdeigsstarteren i kjøleskapet, men ta den ut og mat den én gang i uka. 

1. Hell ut til du har rundt 50 gram surdeigsstarter igjen. Gjør det gjerne på kvelden.

2. Rør inn 1 dl vann og 100 gram hvetemel.

3. Sett på lokket på boksen eller glasset og la det stå ute i romtemperatur til neste dag.

4. Sett boksen eller glasset i kjøleskapet til du skal bake.

5. Når du nå skal bake, tar du ut det du trenger på kvelden og følger oppskriften.

Oppskrift:
Vurdering ( stemme)
/ 5
Trykk på stjernene for å gi din vurdering
Takk for din vurdering!

KOMMENTARER

Vær med på å gjøre oppskriftene våre enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring her. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor.

Kanskje disse også frister?

fav Tid: 1440 min
Rugbrød med surdeig