Langtidsbakt svinenakke med urter, rotfrukter og fløtegratinerte poteter

Langtidsbakt svinenakke med urter, rotfrukter og fløtegratinerte poteter

Stiansen inviterer til fest! Her kommer langtidsbakt svinenakke som krever litt innsats som du får mye igjen for.

Oppskrift av: Bent Stiansen
240 minutter
Hovedrett

Ingredienser

4 porsjoner

Kjøttet

  • 2 kg

    svinenakke uten ben
  • 1.5 skiver

    salt
  • 2 ss

    grovknustpepper
  • 2 ss

    hakketrosmarin
  • 2 ss

    hakkettimian
  • 3 stk

    hvitløkfedd, hakket
  • 2 stk

    tomat
  • 1 dl

    olivenolje
  • 3 dl

    hvitvin
  • Ristede rotfrukter

  • 4 stk

    gulrøtter
  • 1 stk

    sellerirot
  • 0.5 stk

    kålrot
  • 4 stk

    persillerøtter
  • 50 g

    smør
  • 0.5 dl

    olivenolje
  • 1 dl

    persille, strimlet
  • salt og pepper
  • Fløtegratinerte poteter

  • 1.6 kg

    poteter
  • 2 stk

    løk, finhakket
  • 3 stk

    hvitløkfedd, hvitløk
  • 4 dl

    fløte
  • 2 dl

    melk
  • 1.5 ss

    salt
  • 1.5 ss

    hvit pepper, malt
  • 100 g

    gulost, revet
  • Slik gjør du det:

    Kjøttet
    Gni salt og pepper på svinenakken og rull den i hakket fersk rosmarin, timian og hakket hvitløk. Legg den i en ildfast form med et par oppdelte tomater. Hell oljen over steken. Sett den i ovn ved 200 grader og stek i 20 minutter. Sett varmen ned til 130 grader og fortsett stekingen i tre timer. Etter to timer tilsettes hvitvinen i den ildfaste formen. La kjøttet hvile under klede i 30 minutter før det skjæres i skiver. Stekesjyen er saus.
    Ristede rotfrukter
    Skrell alle rotfruktene og kutt dem i terninger på 1 ganger 1 cm. Varm en bred panne eller en stor kjele med smør og olivenolje til det er nøttebrunt. Stek grønnsakene i fettet til de blir møre og pent lysebrune. Det tar ca. 15 minutter. Rør i dem jevnlig. Smak til med salt, pepper og strimlet bladpersille. Grønnsakene kan også blandes med smør og olivenolje og bakes i 30 minutter i ovn.
    Fløtegratinerte poteter
    Skrell potetene og kutt dem i skiver. Ha dem i en kjele sammen med fløte, melk, hakket løk, hvitløk, salt og pepper. Kok opp og la det koke i fem minutter. Ha alt over i en ildfast form og dryss med revet ost. Sett formen i ovnen ved 220 grader og stek i 20 minutter til osten er gyllen og potetene møre.
    Forberedelser
    Svinenakken kan marineres dagen før, men må stekes samme dag som den skal serveres. Den kan gjøres ferdig to timer før servering hvis den pakkes i aluminiumsfolie og så i et håndkle slik at den holder seg varm. Grønnsakene kan stekes fire timer før servering og varmes i panne eller i en ildfast form i ovnen. Fløtegratinerte poteter kan også lages fire timer før og varmes i ovn i 10 minutter ved 200 grader rett før servering.

    Kanskje disse også frister?