Limoncello italiensk sitronlikør
I Italia er det vanlig at spesielt damene runder av middagen med denne likøren, laget av sitronskall, sprit og sukkerlake.
Oppskrift av: Jan Vardøen
20 minutter
Drink og cocktailIngredienser
Slik gjør du det:
Vask 16 friske sitroner for å fjerne smuss og voks. Fjern skallet med en skarp potetskreller fjern. NB! Det er viktig at man kun bruker det gule ytterste laget - ikke noe av det hvite skal være med. Ha alt skallet opp i et norgesglass eller en ren tomflaske. Hell over en liter 60 prosent sprit. I Italia bruker man råsprit eller teknisk sprit som består av 96 prosent sprit.
Jeg ville ikke brukt hjemmebrent fordi kvaliteten er så ymse og iblant direkte giftig.
I noen oppskrifter brukes det også vodka, og selv om den ligger på 40 prosent sprit, fungerer den bra. La skallet og spritmiksen stå på et mørkt sted så lenge du kan. Mellom 40 - 60 dager. Kok opp en liter vann og et halvt kilo hvitt sukker slik at du får en klar lake. La det kjøle ned. Sil spriten fra sitronskallet. Miks spriten og sukkerlaken forsiktig sammen.
Prøv underveis. Ikke la det bli altfor søt, men dette er jo en smakssak. Hvis du synes likøren blir for sterk, kan du bare helle på litt mer vann, som er kokt opp og kjølt ned på forhånd. La likøren stå noenlunde urørt i flaskene i en uke eller to, slik at de nye ingrediensene blir kjent med hverandre. Til slutt putter du flaska ned i fryseren. Nå kan du ta deg en liten likør fra tid til annen, fortrinnsvis etter en god italiensk middag. Oppskriften er hentet fra "Tøffe drinker" av Jan Vardøen (Cappelen)