Lutefisk med ertestuing - Lutefisk serveres selvsagt med ertestuing. I denne oppskriften brukes tørkede erter og de må legges i vann over natten.
Foto: Christopher Sjuve

Lutefisk med ertestuing

Lutefisk serveres selvsagt med ertestuing. I denne oppskriften brukes tørkede erter og de må legges i vann over natten.

Vurdering ( stemme)
/ 5
Trykk på stjernene for å gi din vurdering
Takk for din vurdering!
Print Download
Høyde (px): Bredde (px):

Annonse

Slik gjør du det:

Varm stekeovnen til 200 ºC.

Vellykket lutefisk skal være lys og sammenhengende, uten for mye lutsmak. Velg lutefisk med god kvalitet.

Legg lutefiskskivene med skinnsiden ned i langpanne, dryss med salt, 1 ss pr kg fisk, og la fisken ligge med saltet 30-40 min før langpannen dekkes aluminiumsfolie og settes i stekeovnen. (Saltet skal ikke skylles av)

Bak/stek i varm stekeovn 200 ºC på nederste rille i 30-40 min. Tips: Lutefisken avgir så mye væske under trekkingen at det ikke er nødvendig å koke den i vann. Koking i langpanne i stekeovn gir et meget godt resultat.

Lutefisk skal serveres rykende varm på varme tallerkener. I gammel norsk tradisjon var smeltet smør med tørr sennep, eventuelt pepper og flatbrød vanlig å servere til lutefisken. Også lefse ble mye brukt til lutefisken.

Tradisjonene er mange og gode, vi nevner noen. Den vanligste er hvit saus smakt til med sennep, grønn ertestuing og ribbefett eller sprøstekt bacon. (På vestlandet blir det ofte brukt fett fra pinnekjøtt/fåreribbe). I midtnorge blir det ofte servert sirup eller terninger av geitost til lutefisken. En viktig del av måltidet er nykokte gode poteter, gjerne mandel- eller Ringerikspoteter.

Grønn ertestuing til lutefisk

Legg ertene i bløt natten over i rikelig med kaldt vann. Hell av bløtevannet. Kok ertene møre i nytt friskt vann. Vannet skal stå 1/4 opp på ertene når de er ferdig kokt. Koketid ca 1 time. Rør inn smør og smak til med salt, pepper og sukker.

Hvit saus smakt til med sennep

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring. Kok opp og la sausen trekke 6-8 min.

Smak til med sennep, salt og pepper.

Oppskrift:
Vurdering ( stemme)
/ 5
Trykk på stjernene for å gi din vurdering
Takk for din vurdering!

KOMMENTARER

Vær med på å gjøre oppskriftene våre enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring her. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor.

Kanskje disse også frister?

fav Tid: 180 min
Lutefisk