Lutefisk med ertestuing

Lutefisk med ertestuing

Lutefisk serveres selvsagt med ertestuing. I denne oppskriften brukes tørkede erter og de må legges i vann over natten.

Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
Hovedrett

Slik gjør du det:

Varm stekeovnen til 200 ºC.
Vellykket lutefisk skal være lys og sammenhengende, uten for mye lutsmak. Velg lutefisk med god kvalitet.
Legg lutefiskskivene med skinnsiden ned i langpanne, dryss med salt, 1 ss pr kg fisk, og la fisken ligge med saltet 30-40 min før langpannen dekkes aluminiumsfolie og settes i stekeovnen. (Saltet skal ikke skylles av)
Bak/stek i varm stekeovn 200 ºC på nederste rille i 30-40 min. Tips: Lutefisken avgir så mye væske under trekkingen at det ikke er nødvendig å koke den i vann. Koking i langpanne i stekeovn gir et meget godt resultat.
Lutefisk skal serveres rykende varm på varme tallerkener. I gammel norsk tradisjon var smeltet smør med tørr sennep, eventuelt pepper og flatbrød vanlig å servere til lutefisken. Også lefse ble mye brukt til lutefisken.
Tradisjonene er mange og gode, vi nevner noen. Den vanligste er hvit saus smakt til med sennep, grønn ertestuing og ribbefett eller sprøstekt bacon. (På vestlandet blir det ofte brukt fett fra pinnekjøtt/fåreribbe). I midtnorge blir det ofte servert sirup eller terninger av geitost til lutefisken. En viktig del av måltidet er nykokte gode poteter, gjerne mandel- eller Ringerikspoteter.
Grønn ertestuing til lutefisk
Legg ertene i bløt natten over i rikelig med kaldt vann. Hell av bløtevannet. Kok ertene møre i nytt friskt vann. Vannet skal stå 1/4 opp på ertene når de er ferdig kokt. Koketid ca 1 time. Rør inn smør og smak til med salt, pepper og sukker.
Hvit saus smakt til med sennep
Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring. Kok opp og la sausen trekke 6-8 min.
Smak til med sennep, salt og pepper.

Kanskje disse også frister?