Lutefisk med tradisjonelt tilbehør - Jørn Lie, kjøkkensjef på Restaurant Gamle Raadhus i Oslo, lager lutefisk på tradisjonelt vis.

Lutefisk med tradisjonelt tilbehør

Jørn Lie, kjøkkensjef på Restaurant Gamle Raadhus i Oslo, lager lutefisk på tradisjonelt vis.

Vurdering ( stemme)
/ 5
Trykk på stjernene for å gi din vurdering
Takk for din vurdering!
Print Download
Høyde (px): Bredde (px):

Annonse

Slik gjør du det:

Varm stekeovnen til 200 C. Vellykket lutefisk skal være lys og sammenhengende, uten for mye lutsmak. Hvor fast fisken skal være, er en smaksak. Vil man ha fisken fastere, kan den drysses med 2-3 ss salt pr kg 10-20 min før fisken tilberedes. Saltet må skylles godt av (legg eventuelt fisken i iskaldt vann 10-15 min) før tilberedning og fisken saltes på nytt (1 ss salt pr kg fisk). Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en langpanne/ildfast fat. Dryss over salt og grovmalt pepper. Dekk med aluminiumsfolie. Bak/stek i stekeovn på nederste rille i 30-40 min. Tips: Lutefisken avgir så mye væske under trekkingen at det ikke er nødvendig å koke den i vann. Koking i langpanne i stekeovn gir et meget godt resultat. Lutefisk skal serveres rykende varm på varme tallerkener. I gammel norsk tradisjon var smeltet smør med tørr sennep, eventuelt pepper og flatbrød vanlig å servere til lutefisken. Også lefse ble mye brukt til lutefisk. Tradisjonene er mange og gode, vi nevner noen. Den vanligste er hvit saus smakt til med sennep, grønn ertestuing og ribbefett eller sprøstekt bacon. (På Vestlandet blir det ofte brukt fett fra pinnekjøtt/fåreribbe). I Midt-Norge blir det ofte servert sirup eller terninger av geitost til lutefisken. En viktig del av måltidet er nykokte, gode poteter, gjerne mandel eller ringerikspoteter. Grønn ertestuing: Legg ertene i bløt natten over i rikelig med kaldt vann. Hell av bløtevannet. Kok ertene møre i nytt friskt vann. Vannet skal stå halvt opp på ertene når de er ferdig kokt. Koketid ca 1 time. Rør/rist sammen melk og hvetemel og hell i ertene under omrøring. Kok opp og la ertestuingen trekke i 6-8 min. Smak til med salt, pepper, sukker og smør. Hvit saus smakt til med sennep: Visp hvetemelet ut i den kalde melken og kok opp under omrøring. La sausen trekke 6-8 min. Smak til med smør, sennep, salt og pepper.

Oppskrift:
Vurdering ( stemme)
/ 5
Trykk på stjernene for å gi din vurdering
Takk for din vurdering!

KOMMENTARER

Vær med på å gjøre oppskriftene våre enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring her. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor.

Kanskje disse også frister?

fav Tid: 180 min
Lutefisk