Makroner med kakestrø

Makroner med kakestrø

Disse franske makronene er toppet med kakestrø, hvilket gir en fin kontrast.

Oppskrift av: Manuela Kjeilen
60 minutter
Kake

Ingredienser

1 porsjon

Makronrøre

200 g

sukker

80 ml

vann

2 dråpe

Pastafarge, f.eks. turkis

Hvit sjokoladekrem

1 dråpe

Pastafarge, valgfri

Kakestrø

440 g

melis

40 g

Marengspulver/eggehvitepulver

2 dråpe

sitron

Pastafarge, f.eks. rosa, blå og gull

Slik gjør du det:

Makroner

Forvarm stekeovnen til 135 ºC, bruk varmluftfunksjon.
Vei opp alle ingredienser nøye og ha alt klart.
Ta fram en sprøytepose med rund tupp, og sett til siden et stekebrett som enten er dekket med bakepapir eller en silikon-makronmatte.
Sikt mandelmel og melis sammen, gjerne to ganger.
Ha i halvparten av eggehviten og rør med en slikkepott til du får en jevn og fin blanding uten spor av mandelmel.
Hell de resterende eggehvitene i en ren kjøkkenmaskinbolle med ballongvisp, og sett det til siden så lenge. Sørg for at bollen til kjøkkenmaskinen er helt ren.
Ta frem en liten kjele og tilsett sukker og vann.
Rør sakte på middels varme med en tresleiv til sukkeret er helt oppløst, fjern tresleiven og la koke til sukkerlaken måler 113 ºC. Her er det viktig at du bruker et mattermometer.
Når sukkerlaken har nådd en temperatur på 113 ºC, begynner du å vispe eggehvitene i mikseren som du gjorde klar til å begynne med. Visp på høyeste hastighet.
Når sukkerlaken er på 115 ºC, helles den i en tynn stråle nedover langs innsiden av miksebollen slik at den ikke kommer borti vispene.
Visp det hele i 7-8 minutter, eller til miksebollen ikke lenger føles varm, Vil du ha farge, tilsett et par dråper gelefarge i ønsket farge.
Rør inn 1/4 del av den ferdige marengsen sammen med mandelblandingen. Rør sammen med en slikkepott, løft slikkepotten undenfra og over rører hver gang. Ta deg god tid her.
Tilsett så resten av marengsen i to omganger, litt og litt, og vend den inn til du har en røre som er tykk, men flyter enda litt utover. Det er viktig at du ikke rører for mye slik at røren blir for tynn. Bruk helst en slikkepott og vend alt forsiktig sammen. Makronrøren skal være tynn nok til at den kan sprøytes ut, men unngå at den blir for rennende.
Fyll røren i en sprøytepose med rund tupp.
Sprøyt ut små sirkler på bakepapiret eller på en makronmatte av silikon, strø over litt kakestrø (valgfritt).
Sett brettet inn i den forvarmede stekeovnen med én gang, Disse makronene skal heller ikke tørke på forhånd, som du kanskje er vant til. Her brukes varmluft.
Stek makronene i ca 15-17 minutter, men etter 12 minutter må de sjekkes hyppig. For å se om de er ferdige, kan du ta på toppen av en makron og prøve å «vrikke» litt på den.
Makronene er ferdige hvis toppen er tørr og fast, og de skal ikke bli brune eller endre farge under steking.
Skulle det se ut til at de begynner å bli brune, må du kanskje justere varmen i ovnen din.
Avkjøl helt.

Hvit sjokoladekrem

Hakk hvit sjokolade i små biter.
Kok opp fløte, og hell den over sjokoladen i en bolle. Ønsker du farge på sjokoladekremen, ha den i fløten når du koker opp. Rør om til sjokoladen er smeltet. Avkjøl på kjøkkenbenken i 1 time.
Når makronhalvdelene er ferdig avkjølt, sprøyter du ønsket fyll på den ene halvdelen og klemmer halvdelene forsiktig sammen.

Kakepynt

Ha melis, marengspulver, vann, sitronsaft og vanilje i en mikserbolle.
Kjør dette på middels hastighet i 15 minutter.
Fordel blandingen i 3 skåler.
Finn så ønsket farge. Pastafarge gjør at melisglasuren beholder form og ikke bli mer flytende.
Bruk en tannpirker for å dosere farge i kremen.
For å lage kakestrøssel, trenger du en wilton tupp nr #1 (det er en standard rundt tupp).
Fyll én sprøytepose med én farget melisglasur om gangen.
Har du ingen tupp hjemme, bare bruk en brødpose, ha i melisglasuren, knyt igjen posen, og klipp et lite hull helt nederst.
Sprøyt ut lange striper melisglasur på en bakematte av silikon eller på et bakepapir.
Gjenta med hver farge.
La det tørke, helst til dagen etter.
Neste dag, knus med hendene til du ser at du har ønsket størrelse på kakepynten.
Oppbevar strøsselet i boks eller glass. Kan oppbevares i flere måneder.

Kanskje disse også frister?