Pølser og potetstappe av Jan Vardøen

Pølser og potetstappe av Jan Vardøen

Dette er Jan Vardøens variant på alle tiders klassiker, pølse og potetstappe, eller bangers and mash som det heter i England.

Oppskrift av: Jan Vardøen
30 minutter
Hovedrett

Slik gjør du det:

Skrell potetene. Kutt dem opp i fyrstikkeske-store biter. Du kan enten koke eller dampe dem i lettsaltet vann. Jeg foretrekker å dampe, uten at det gjør så veldig stor forskjell. Potetene skal være gjennomkokte, like før de går sønder. Slå ut kokevannet og la potetene stå og dampe av seg i 5 minutter. Mos potetene ved å kjøre dem gjennom en mouli eller en presse (som avbildet). Ha oppi litt salt (smak deg til) og 1 ss grovmalt svart pepper. Tradisjonen sier at man skal bruke finmalt hvit pepper, men jeg synes at svart pepper har en mye bedre smak og tekstur. Dessuten liker jeg de svarte prikkene i mosen. Ha oppi et par gode klatter saltet smør sammen med finrevet sitronskall. Dette er den hemmelige ingrediensen min som setter en frisk og subtil smak på potetmosen. Visp mosen og smøret sammen, enten med en håndvisp eller i en kjøkkenmaskin. Ikke visp for mye, bare akkurat nok til at alt henger sammen. Varm opp fløte og melk (til rett før kokepunktet) og ha den i potetmosen under omrøring. Mosen skal ha en kremete konsistens. Ha den over på et varmt fat. Stek pølsene i panna, akkurat som vanlig. Dander dem oppå mosen, og la alt hvile litt før du serverer. Du må gjerne pynte retten med grovhakket bladpersille, men ikke noe annet.

Kanskje disse også frister?