Pinnekjøtt
For mange blir det ikke jul uten pinnekjøtt. Her får du oppskriften på hvordan det tilberedes. I tillegg får du en oppskrift på hvordan du lager en eventyrlig kålrabistappe.
Oppskrift av: Christopher Sjuve
1440 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
2 kg
pinnekjøtt1 stk
kålrot100 g
smør1 stk
gulrot, i biter2 stk
mandelpoteter0.5 ts
muskat50 g
ribbefett1 ts
saltSlik gjør du det:
Beregn ca 500 gram pinnekjøtt pr person.
Legg pinnekjøttet i vann over natten. (På den måten blir pinnekjøttet mindre salt og mykere).
Legg pinner (eller noe annet som tåler å kokes, og som hindrer at kjøttet kommer i kontakt med vannet) i en kjele. Legg i pinnekjøttet. Ha i litt vann, men ikke så mye at det kommer i kontakt med pinnekjøttet. Sett på lokk. La det dampe.
Absolutt minimum er to timer, men aller helst burde tre timer. Pinnekjøttet har bare godt av å dampe ennå lenger. Pass på at ikke kjelen blir tørr.
Etterfyll eventuelt med vann.
(Etter at kjøttet er dampet, liker mange å steke kjøttet noen minutter under grillelementet i ovnen før servering.)
Fjern skallet på kålrabien. Del den opp i biter. Ha bitene i kjelen med gulrot og to poteter. Kok bitene møre i godt saltet vann. Sil av. Mos inn smør, ribbefett og muskat, gjerne med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Server pinnekjøttet med kålrabistappe og kokte mandelpoteter.