Søt gjærbakst med appelsin
Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
BakverkIngredienser
4.5 dl
appelsinjuice, ferskpresset2 stk
appelsin, finrevet skall2 ss
smør50 g
gjær5.5 ss
sukker, brunt250 g
hvete, fin sammalt500 g
hvetemelSlik gjør du det:
Vask appelsinene og riv skallet (kun det gule). Smelt smør og tilsett appelsinjuice og varm til 37 ºC. Rør gjæren ut i litt av væsken og hell i en bakebolle sammen med resten av væsken. Tilsett sukker og hvetemel og arbeid sammen til en glatt, ikke for fast deig. Dekk med plast og la den heve på et lunt sted i ca. 40 min. Ta deigen ut på et melet bakebord og del i to emner. Form til brød eller boller/kringler. Brødet legges i smurt form og bollen/kringlene på bakepapirkledt stekebrett. Dekk til og etterhev bollene i ca 20 min og brødet i 30-40 min, mens stekeovnen blir varm. Pensle med melk eller egg og dryss ev med litt brunt sukker. Bollene/kringlene stekes på midterste rille ved 225 ºC i 12-15 min og brødet stekes på nederste rille ved 200 ºC i 30-40 min. Avkjøl på rist. Server med marmelade eller brunost.