Smuldrepai med pærer og bringebær, servert med vaniljesaus

Smuldrepai med pærer og bringebær, servert med vaniljesaus

Smuldrepai er den geniale løsningen for alle som er glad i pai. Så enkelt å lage og så utrolig godt å spise!

Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie
60 minutter
Bakverk

Ingredienser

8 porsjoner

4 stk

pære

100 g

sukker

200 g

hvetemel

150 g

smør

Vaniljesaus

5 dl

melk

120 g

sukker

Slik gjør du det:

Sett stekeovnen på 180 grader og finn fram en paiform. Smør den med smør.
Skrell pærene og del dem i to før du så skjærer dem i tynne skiver. Fordel dem rundt i bunnen av paiformen. Dryss over bringbærene samt halvparten av det hvite sukkeret.
Resten av sukkeret blander du sammen med det brune sukkeret, vaniljesukkeret, hvetemelet og smøret. Du kan enten bruke en food processor og kjøre knivene rundt til det blir smulete, eller du kan bruke fingrene.
Fordel smuldredeigen over frukten og bærene. Sett paien på nest nederste rille i stekeovnen og stek den i 45–50 minutter til paideigen har blitt gyllenbrun. Jeg bruker bestandig å sette paien på en hel stekeplate slik at det slipper å komme masse bærsaus i bunnen av stekeovnen. Bærene har nemlig en tendens til å boble over når paien stekes.
Ta ut paien og la den avkjøles litt før servering.
Mens paien stekes, kan du lage vaniljesausen.
Ha melken og fløten i en kasserolle og kok opp. Del vaniljestangen i to, skrap ut frøene og ta både frø og stenger med på oppkoket.
Pisk sukkeret og eggeplommene godt sammen til det tykner og det begynner å ligne på en tykk eggedosis.
Når melk og fløteblandingen når kokepunktet, heller du det over eggeplommene i en tynn stråle mens du hele tiden rører. Rør til sukkeret er oppløst. Så heller du blandingen over i kasserollen igjen og setter den over litt under medium varme. Varm opp sausen under konstant omrøring til den begynner å tykne. Sausen er ferdig når du kan lage ”vei i vellinga”. Det betyr at du kan dra fingeren på baksiden av sleiva – som er dekket med vaniljesausen – og det blir en ”vei” etter fingeren din.
Sil sausen over i en bolle og sett den til avkjøling.
Server smuldrepaien med en god porsjon lunken vaniljesaus på toppen.