Supergode påskeboller

Supergode påskeboller

Det er noe med denne varme, nystekte gjærbaksten som det er aldeles umulig å ikke kaste seg over. Bare lukta er jo nok til å få munnen til å løpe i vann!

Christopher Sjuve
180 minutter
Bakverk

Ingredienser

Slik gjør du det:

Ha mesteparten av melet i en miksebolle sammen med resten av de tørre ingrediensene. Bruker du fersk gjær, kan du enten smuldre den inn sammen med melet eller du kan røre den ut i melka. Bland de tørkede bærene også inn sammen med melet. Rør sammen melk, egg og sitronsaft og hell det over melblandingen mens mikseren går på medium hastighet. Elt deigen i 7–8 minutter slik at glutenet får tid til å utvikle seg.
Del opp smøret i små terninger og tilsett i miksebollen. Elt inn smørklumpene. Først nå vil deigen bli veldig klissete, men så glir smøret godt inn i deigen og den ender opp blank og fin. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlad 1 ½ time.
Hvelv deigen ut på kjøkkenbenken. Deigen er så god å jobbe med at det er ikke sikkert at du trenger å bruke noe ekstra mel i det hele tatt. Del opp deigen i 24 like store deler. Rull hver ut til en bolle og plasser dem på bakepapirkledde stekebrett. Du kan også plassere noen i en sirkel, forholdsvis tett inntil hverandre slik at de vil danne en hel sirkel når de er hevet ferdig.
Dekk stekebrettene med plastfolie eller kjøkkenhåndkle og la bollene heve til dobbel størrelse. Det tar 45–60 minutter. I mellomtiden setter du stekeovnen på 225 grader. Rør også sammen hvetemelet og vannet slik at du får en tykk røre. Ha røren over i et kremmerhus. Du kan også bruke en vanlig brødpose som du klipper opp tuppen på.
Når bollene er hevet ferdig, snitter du et stort kryss i toppen på dem med et barberblad eller en skarp kniv. Fyll krysset med røren. Stek bollene på nederste rille i 12–14 minutter.
Varm opp honningen slik at den blir tyntflytende. Legg de nystekte bollene over på en bakerist før du pensler dem med honningen og lar dem avkjøles.
Smaker aldeles nydelig.