Vårruller

Vårruller

Porsjonsberegning på vårruller er bestandig en skummel affære, for de fleste har en tendens til å spise mange når de får servert ultralette, sprø vårruller!

Christopher Sjuve

Slik gjør du det:

Oppskriften holder til 30 vårruller.
Legg pakken med vårrullark til tining.
Legg glassnudlene og 1 ts salt i en bolle og slå nok kokende vann over til det dekker. La det ligge slik til nudlene er myke. Hell dem over i et dørslag og la dem renne av. Legg dem utover på et fat slik at de avkjøles raskt.
Skrell gulrøttene og del dem i helt tynne staver. Skrell hvitløk og ingefær og finhakk både dem og chilien. Du kan gjerne ha med frøene på chilien. Vårløken skjærer du i tynne ringer. Fjern det ytterste laget på sitrongresset før du finhakker den nedre delen av gresset. Hodekålen skjærer du i tynne skrimle.
Varm oljen i en wokpanne eller stor stekepanne og ha i alle varene du har delt opp unntatt hodekålen. La det surre på medium varme i ca. 5 minutter til det dufter deilig og gulrøttene er forholdsvis mye. Ha i hodekålen og fiskesausen og la det surre videre i 2–3 minutter. Smak til med litt mer salt. Har du ikke fiskesaus, bruker du tilsvarende mengde soyasaus.
Rør sammen hvetemelet og vannet i en liten bolle. Blandingen skal være som en tykk grøt.
Vårrullark sprekker lett dersom de tørker, så legg et kjøkkenhåndkle over arkene når de er tint og tatt ut av pakken. Så, er du er uerfaren vårrullruller, lager du én og én vårrull. Øk antallet etter hvert som hastigheten på rullingen øker.
Legg et ark foran deg med en spiss mot deg. Fordel en god spiseskje med fyll som en pølse litt nærmere deg enn midten av arken. Brett spisse du har nærmest deg over fyllet og press arket inn mot fyllet, akkurat som om du hadde rullet en sigarett. Rull rundt en gang, brett inn sidekantene og rull en halv gang til før du bretter inn litt til og ruller ferdig. Bruk fingertuppen og smør på litt av melblandingen på tuppen slik at du får limt vårrullen sammen. Legg den ferdigrullede vårrullen på et fat og dekk den med et fuktig klede. Gjenta med resten.
Varm oljen til fritering i en wokpanne eller kasserolle. Har du et sukkertermometer, bruker du det nå. Oljen skal være rundt 225 grader. Uten termometer vet du at oljen er varm nok når det freser godt hvis du putter i en brødbit.
Friter 3–6 vårruller på en gang (avhengig av hva du friterer i) til de er gyllenbrune. Legg dem over på tørkepapir slik at fettet får rent av.
Vårrullene kan varmes opp igjen på 200 grader i stekeovnen.
Serveres med sursøt chilisaus.