Hopp til hovedinnhold
Vaniljemakroner med limekrem

Vaniljemakroner med limekrem

Sprø, seige makroner som bunn for en fyldig, syrlig limekrem servert med bringebær, er en nydelig kombinasjon.

Oppskrift av: Sverre Sætre
60 minutter
Dessert

Ingredienser

6 porsjoner

Slik gjør du det:

Det vil bli noen flere makroner enn du trenger, men med mindre oppskrift kan det bli vanskelig å få et bra resultat. jeg bruker 1 makron pr. person til denne desserten. Makroner som blir til overs kan oppbevares godt innpakket i opptil 1 måned i fryseren. Makroner er også godt tilbehør til iser. Vaniljemakroner: Forvarm stekeovnen til 180 °C. Finhakk mandler og melis i en matprosessor. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Pisk sukker, vaniljefrø og eggehvite til marengs. Sikt mandel- og melismelet og vend det inn i marengsen med en slikkepott. Bruk en sprøytepose og sprøyt pletter med 6 cm diameter på et bakepapir. La dem stå på kjøkkenbenken og tørke i 20 minutter før du steker dem i 15–20 minutter. La makronene bli avkjølt før du tar dem av papiret. De skal være myke inni og sprø utenpå. Blir de før sprø, kan de legges i kjøleskapet natten over. Limekrem: Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i minimum 5 minutter. Kok opp 10 g sukker og limesaft i en kjele og ta den av platen. Kryst vannet ut av den oppbløtte gelatinen og rør den godt ut i den varme limelaken. La den avkjøles i romtemperatur. Pisk 20 g sukker og eggehvite til stiv marengs. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ta vare på stangen til senere bruk. Pisk fløten til krem med 60 g sukker og vaniljefrø. Når limelaken er kald (25 °C), vendes den inn i kremen med en slikkepott. Vend så inn marengsen med en slikkepott. Fyll limekremen i en bolle og sett den i kjøleskapet. Bringebærsaus: Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Kok opp vann, sukker, vaniljestang og -frø. Avkjøl sukkerlaken. Ta ut vaniljestangen. Ha sukkerlake, bringebær og sitronsaft i en matprosessor og kjør det til en jevn saus. Sil sausen for å få bort bringebærsteinene. Sausen er holdbar i 1 uke i kjøleskapet. Servering: Fyll limekremen i en sprøytepose med rund tyll med 1,5 cnm diameter. Legg en vaniljemakron med stekesiden ned på hver desserttallerken. Sprøyt limekrem på makronene slik at de dekkes helt. Bruker du porsjonsformer med fryst limekrem, tas kremen ut av formene og legges på makronene. Sett dem til tining i kjøleskapet. Det tar ca. 30 minutter. Server makronene med bringebærssausen.