Vaniljemakroner med salt karamell

Vaniljemakroner med salt karamell

Prøv makroner fylt med deilig, salt karamellsaus.

Oppskrift av: Manuela Kjeilen

Ingredienser

Makronrøre

160 g

Eggehvite romtemperert (delt på 2)

200 g

sukker

80 ml

vann

225 g

Siktet mandelmel

225 g

Siktet melis

Salt karamellsaus

275 g

sukker

0.5 dl

vann

1 ts

Vaniljeekstrakt

0.5 ts

havsalt

Slik gjør du det:

Makroner

Forvarm stekeovnen til 135 ºC.
Ta fram en sprøytepose med rund tipp, og sett til siden et stekebrett som er dekket enten med silikonmatte eller bakepapir.
I en stor bolle blander du sammen mandelmel og melis, fjern eventuelle store klumper. Bland så inn 80 gram eggehvite og rør med en slikkepott til du får en jevnog fin blanding uten spor av mandelmel.
Hell resterende eggehvite, 80 gram, i en ren kjøkkenmaskinbolle med ballongvisp, og sett det til siden.
Tafrem en liten kjele og tilsett sukker og vann. Rør sakte med en tresleiv til sukkeret er helt oppløst på middels varme, fjern tresleiven og la koke til sukkerlaken måler 113 ºC. Her er det viktig at du bruker et mat-termometer.
Når sukkerlaken har nådd en temperatur på 113 ºC,begynner du å vispe eggehvitene i mikseren som du gjorde klar til å begynne med. Visp på høyeste hastighet.
Når sukkerlaken er på 115 ºC helles den i entynn stråle nedover langs innsiden av miksebollen, slik at den ikke kommer borti vispene.
Visp det hele i 7–8 minutter, eller til miksebollen ikkelenger føles varm.
Rør inn 1/4 av den ferdige marengsen sammen med mandelblandingen med en slikkepott.
Tilsett så resten av marengsen litt og litt, og vend den inn til du har en røre som er tykk, men flyter litt utover. Det er viktig at du ikke rører for mye slik at rørenblir for tynn, bruk helst en slikkepott og vend alt forsiktig sammen. Makronrøren skal være tynn nok til at den kan sprøytes ut, men unngå at den blir for rennende.
Ha røren over i en sprøytepose og sprøyt ut småsirkler på bakepapiret eller på en makronmatte av silikon.
Sett brettet inn i den forvarmedestekeovnen med en gang. Disse makronene skal heller ikke tørke som du kanskje er vant til. Bruk varmluft.
Stek makronene i ca. 15–17 minutter, men etter12 minutter må de sjekkes hyppig. For å se om de er ferdige kan du ta på toppen av en makron og prøve å «vrikke» litt på den. Makronene er ferdige hvis toppen er tørr og fast, og de skal ikke bli brune eller endre farge under steking. Skulle det se ut til at de begynner å bli brune, må du kanskje justere varmen i ovnen din.
Avkjøl makronene helt, før du fyller dem med salt karamell.

Salt karamell

Ha sukker og vann i en liten, tykkbunnet kjele. Sett kjelen på platen på middels varme, og rør tilsukkeret er oppløst.
Slutt å røre og skru varmen opp til det høyeste, la det så koke til sukkerlaken har fått en nokså mørkkaramellfarge.
Ta kjelen av platen og tilsett fløte, vaniljeekstrakt og salt. Rør til alt er godt blandet.
Avkjøl helt. Hvis du ikke skal bruke sausen med en gang kan den helles over i et rent glass medlokk.
Karamellsausen holder seg bra en uke i romtemperatur, eller opptil tremåneder i kjøleskap.