Øldampede blåskjell

Øldampede blåskjell

Hvitvin er det vanlige å dampe blåskjell med. Mørkt øl er et velsmakende alternativ. Her er det også brukt krydderbukett og stangselleri.

Christopher Sjuve

Slik gjør du det:

Skyll blåskjellene i kaldt vann og kontroller at alle skjellene er lukket. Friske levende skjell skal lukke seg straks en dunker på skallet. Åpne skjell er døde og skal kastes. Legg blåskjellene i en stor kasserolle, sammen med løk, selleri og vann. Sett over sterk varme, og damp/kok skjellene til de har åpnet seg. Rør rundt i kasserollen for å sikre jevn koking. Dette tar bare noen minutter. Hell kokekraften gjennom en fin sil over i et litermål. Kast alle blåskjell som ikke har åpnet seg. Ha ølet i en ny kasserolle, sammen med krydderbuketten og 125 ml av kokekraften. Smøret og hvetemelet blandes til en jevn, myk masse. Varm opp til kokepunktet og rør inn smørmassen for å tykne sausen noe. Krydre etter smak, hell sausen over blåskjellene, og varm opp igjen. Servèr med en gang, gjerne med pommes frites til.

Kanskje disse også frister?