Tarte tatin

Tarte tatin

Det er god, kult og ganske så enkelt. Eplekake på sitt aller beste!

Oppskrift av: Clotilde Dusoulier
90 minutter
Bakverk

Ingredienser

4 porsjoner

Deigen

200 g

mel

0.5 ts

salt

120 g

smør

Eplene

75 g

smør

0.5 ts

salt

4 stk

eple

Slik gjør du det:

Lag deigen: I en medium bolle, bland sammen mel, sukker og salt. Ha i smør og eggeplomme. Mos sammen med gaffel til det er jevnt som sand.
Legg deigen på benken. Ha i to spiseskjeer vann. Kna sammen til en ball. Ha eventuelt i litt mer vann. Legg deigen på en tallerken, dekk med en bolle (oppned) og sett i kjøleskapet i en time (eller over natten).
Lag karamellen: Ha smør og sukker i en kjele på medium varme. La det smelte til fargen blir gyllen og lukter uimotståelig. Ikke rør, men sving gjerne litt på kjelen.
Ha karemellen i en rund kakeform på 25 cm (helst ikke med avtagbar bunn). Spre karamellen jevnt utover med en slikkepott. Ha på litt salt.
Forvarm ovnen til 190 grader.
Skrell eplene, men bare slik at den blir stripete. Fjern kjernehuset og del i åtte. Begynne ytterst, legg eplene med den runde siden ned og gå i sirkel innover.
Rull deigen ut på et melet bord. La en 30cm sirkel. Løft opp deigen og legg den over eplene. Klem inn sidene og lukk igjen her og der om det trengs med biter av deigen. Bruk en gaffel og lag tre hul, slik at varm luft kan komme ut.
Bak i 50-60 minutter, eller til deigen ser gyllen ut. Og eplesaftene skal boble langs kantene. Legg til avkjøling.
La den avkjøle i 5-10 minutter. La en kniv gå hele veien rundt for å løsne deigen. Legg en stor tallerken på kaka, snu det hele rundt (bruk lange ovnsvotter!). Om noe henger igjen, så skrap det av og ha det tilbake i kaka.
Server varm eller i romtemperatur, gjerne med litt crème fraîche.

Kanskje disse også frister?