Adam og Evas fristelse
Oppskrift av: Trond Moi
45 minutter
DessertIngredienser
4 porsjoner
Sorbet:
1 potte
basilikum3 dl
sukker3 dl
vann4 stk
kanelTerter:
3 pl
butterdeig2 ss
smør1 ts
kanel, malt1.5 dl
sukkerSlik gjør du det:
Denne oppskriften er laget av Trond Moi, kjent fra Bølgen & Moi -restaurantene, der han regjerer sammen med vinekspert Toralf Bølgen. Karamellisert epleterte med basilikum-kanelsorbet og karamellflak. Lag sorbeten i god tid, gjerne kvelden i forveien. Kok opp vann, sukker og kanelstenger. Press i appelsinjuice. La laken trekke i noen minutter. Avkjøl. Kjør laken med basilikumblader til en grønn masse i food processoren. Frys den grønne massen i ismaskin eller bruk food processoren. Sett da hele bollen med kniven i i fryseren til massen begynner å stivne. Miks den sammen igjen. Gjenta prosessen flere ganger til isen blir lett og tykk som fin snø. La butterdeigen hvile på kjøkkenbenken en stund. Kjevl den til 3 mm tykke leiver. Skjær ut rundinger med en kaffeskål (tefat) som mal. Prikk med gaffel. Skrell eplene. Del dem i to. Skjær ut kjernehuset. Kutt eplene i båter (trekanter). Legg dem på deigen slik at den tykkeste delen på eplebåtene kommer ut mot kanten. Høvle på kaldt smør. Dryss på kanel og rikelig med sukker. Stek tertene i varmluftovn ved 200 °C eller i vanlig stekeovn ved 220 °C i 15-20 minutter, til de er gylne og karamelliserte. Ta kakene av stekeplaten med en gang, ellers vil kakene henge fast i sukkeret som har karamellisert seg på platen. Lag karamellflak til pynt: Dekk en stekeplate med aluminiumsfolie og spray med formfett. Dryss på et tynt lag med sukker. Smelt det under grillen til sukkeret er lys brunt. Avkjøl. Brekk av pene flak. Anrett tertene på tallerkener med en kule sorbet oppå. Stikk karamellflaket i isen.