Åpen marsipankake
Denne kaken er like nydelig som smakfull.
Oppskrift av: Manuela Kjeilen
Ingredienser
6 stk
Store egg, romtempererte240 g
sukker1 ss
Vann eller kulturmelk180 g
mel60 g
potetmel1 ts
VaniljeekstraktDobbel vaniljekrem
5 dl
Kald kremfløte250 g
mascarponeost2 ts
vaniljesukker2 dl
melisSlik gjør du det:
Fremgangsmåte sukkerbrød
Sett ovnen på 180 °C.
Sikt sammen mel, potetmel og sett det til siden.
Visp egg og sukker til stiv eggedosis. visp lenge, gjerne i 10-15 minutter på høy hastighet, etter 10 minutter skru ned hastigheten til middels og tilsett vannet eller kulturmelk og vanilje og visp videre på lav hastighet i ca. 3 minutter til.
Hell eggedosisen over i en stor bolle.
Sikt de tørre ingrediensene i flere omganger i bollen med eggedosis.
Vend det forsiktig inn i røren med en slikkepott, og sørg for at røren er helt jevn og uten melklumper.
Ha deigen i kakeformen som har bakepapir i bunnen.
Stek kaken på rist midt i ovnen ved 180°C i ca. 30-35 minutter, steker du disse i 3 x 20 cm blir steketid cirka 20-25 min.
Avkjøl kaken helt i formen.
Løsne kaken fra formen med en skarp kniv.
Ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret.
Kaken
Del bunnen i tre. (Steker du det i 3 x 20 cm former, slik jeg gjør, trenger du ikke dele opp).
Legg den første bunnen på en silikonmatte eller annet underlag.
Ha på et rikelig lag med bringebærsaus, som du finner oppskriften påher, og fordel det utover.
Jeg fyller kaken med dobbel vaniljekrem (se lengre ned for fremgangsmåte).
Breet rikelig lag med vaniljekrem utover kakebunnen. Legg skiver med banan, jordbær, bringebær og hakket sjokolade på, og tilsett mer vaniljekrem.
Legg på den andre bunnen og gjenta.
Legg på den siste bunnen, ogha vaniljekrem over hele kaken slik at den er helt dekket. Dekk så hele kaken med plastfolie og sett kald til dagen etter, eller i minst 5 timer.
Ta frem kaken dagen etter, og ha pisket krem over kaken slik at den er helt dekket.
Klipp en runding av bakepapir som er 12-15 cm i diameter og legg den midt på toppen av kaken.
Kna sammen marsipanen (oppskrift og fremgangsmåte her) så du for en rund kule.
Du trenger ekstra mye marsipan for å få unngå å få folder på kanten av kaken.
Bruk melis over og under, og kjevle marsipanen ut til et rundt stort lokk som er ca. 2-3 mm tykt og dekker hele kaken.
Løft marsipanen forsiktig over kaken.
Jobb fra toppen av kaken og bruk hendenetil å glatte ut marsipanen.
Jobb deg nedover kanten, løft på enden på marsipanen, mens du jobber den nedover.Strekk den litt for å dekke kaken pent uten å få bretter, og klem godt inntil.
Bruk en kniv og skjær rundt kanten, fjern overflødig marsipan.
Brukhendene dine, eller en smoother, på toppen og på sidene av kaken for å få glatte kanter.
Bruk en liten kniv og evt.også en linjal, og skjær et kryss midt på marsipanlokket som strekker seg fra ytterkant av bakepapirsirkelen. Del stykkene på nytt i to. Du vill da ha åtte like store kakestykker.
Brett marsipanen til side slik at du åpner kaken. Nå kommer bakepapiret til syne og kan fjernes forsiktig.
Har du noe marsipan til overs, rull tynne lisser som du tvinner og legger rundt kaken.
Pynt toppen av kaken med jordbær, bringebær og blåbær.
Fremgangsmåte dobbel vaniljekrem
Først lager du fluffy frosting
Pisk kremfløte, mascarpone, melis og vanilje i en middels stor bolle. Etter 2-3 minutter og kremen er klar.
Så lager du vaniljekrem
Pisk sammen sukker, maisenna, og eggeplommer i en bolle i noen minutter.
Ha melk og vanilje i en kjele, ok kok opp melken til kokepunktet.
Hell litt av melken sammen med eggeblandingen og pisk sammen.
Tilsett resten av den varme melken og bland alt godt.
Ha kremen (som fortsatt er helt rennende) tilbake i kjelen på medium varme.
Pisk hele tiden mens kremen varmes opp.
Småkok vaniljekremen i 1-2 minutter mens du rører hele tiden, kremen skal nå tykne.
Ta kjelen avplaten og ta vaniljeblandingen gjennom en sikt i en stor bolle.
Tilsett smøret, litt om gangen, mens du rører godt.
Hell kremen utover et bakebrett og dekk overflaten med plastfolie.
La brettet stå i romtemperaturtil kremen er helt avkjølt og sett det så i kjøleskapet i minst 2 timer.
Ha kremen over i en bolle ogvisp den lett før bruk.