Bergens skillingsboller

Bergens skillingsboller

Deilige skillingsboller å sette på bordet. Kanskje på selveste nasjonaldagen?

Oppskrift av: Manuela Kjeilen

Ingredienser

Bergens skillingsboller

2.5 ts

tørrgjær

3 stk

Egg, romtemperert

225 g

sukker

1 ts

salt

0.5 ts

Kardemomme (kan sløyfes)

1540 g

hvetemel

250 g

Smør i terninger

Fyll

200 g

Mykt smør

150 g

sukker

12 ss

kanel

Pensling

1 stk

egg

1 ss

melk

Dryss

1 dæsj

sukker

1 dæsj

kanel

Slik gjør du det:

Varm opp melk til den er lunken ( 35-37 °C). Hell så melken i en bolle og tilsett sukker. Gi det etlite visp og putt i tørrgjær.
La deigen hvile på kjøkkenbenken i ca. 5-7 minutter. Blandingen kommer til å boble opp,det betyr at gjæren er aktiv.
Hell så i mel, alle eggene, salt og evt kardemomme.
Elt det hele i ca. 10 minutter på middels hastighet til deigen slipper bollen.
Når det har gått 10 minutter tilsetter du smør i terninger litt om gangen. Når alt smøret er tilsattskal deigen elte i 10 minutter på middels hastighet.
Elt deigenvidere i 5 minutter på høy hastighet helt til du hører et slask mot kanten av bollen (det betyr at det er ferdig).
Når du elter deigen så lenge får du enfantastisk god deig.
Dekk bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen stå til heving i 1 time.
Ha deigen på melet underlag, og kjevle ut deigen til en stor, kvadratisk leiv.
Bre på mykt smør og dryss over rikelig med sukker og kanel.
Rull sammen deigen og del den opp i ca. 30-35 biter.
Legg det på bakepapirkledd bakebrett og sett til etterheving i ca. 45-60 minutter.
Visp sammen egget med litt melk, pensle over bollene og dryss over litt ekstra kanel og sukker like før stekning.
Stek skillingsbollene på nederste rille i ovnen i ca. 10 -12 minutter på varmluft. Steketiden vil variere etter hvor stort bakverket ditt er og hvilken ovn du har. Følg derfor gjerne med.