Blåbærterte med vaniljesaus

Blåbærterte med vaniljesaus

Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
Kake

Ingredienser

Bunn

60 g

sukker

1 stk

egg

200 g

hvetemel

Fyll

500 g

blåbær

3 stk

egg

6 ss

sukker

Vaniljesaus med smak av nellik

5 dl

helmelk

150 g

sukker

Slik gjør du det:

Tips: Hvis du vil ha en magrere bunn, kan du erstatte 30 g smør med 1 1/2 dl Kesam (1% eller 8 %). Brukeventuelt litt mer hvetemel. Bland ingrediensene til bunnen i en foodprocessor og la maskinen gå til alt er samlet, eller du kan smuldre det sammen for hånd. Elt til en jevn deig. La deigen ligge kjølig 20-30 min. Kjevle deigen ut til en rund leiv og legg i en 24 cm springform eller paiform. Trykk den godt opp langs kantene og mot bunnen. Prikk med en gaffel. Rull sammen en "pølse" av aluminiumsfolie og legg rundt kanten inne i formen, slik at deigen ikke krymper under steking. Forstek bunnen på nederste rille i varm stekeovn ved 200 C i ca 15 min. Senk så temperaturen til 170 C. Hold av noen blåbær til pynt, legg resten av bærene over den forstekte bunnen. Visp sammen crème fraîche, egg og sukker (bruk mer/mindre sukker etter hvor søte bærene er) og hell blandingen over bærene. (Bær og eggeblanding kan eventuelt kjøres sammen til en masse med jevn farge, bruk gaffel eller stavmikser.) Stek videre ved 170 C i ca 1 time til fyllet har stivnet. Server kaken lun med vaniljesaus, pisket krem eller iskrem. Til vaniljesausen blander du sammen melk, frø fra vaniljestang, sukker og hel nellik og kok opp. Visp sammen eggeplommene. Hell litt av den varme melken i eggeplommene, rør godt hele tiden. Hell blandingen tilbake i kasserollen og la sausen tykne på svak varme. Rør hele tiden. Sausen bør ikke koke. Sil og server sausen til blåbærterten.

Kanskje disse også frister?