Crunchy apple bars

Crunchy apple bars

Denne eplekaken har sprø topping, eplefyll med masse kanelsmak og en myk kjeksbunn.

Oppskrift av: Nina Gholami

Ingredienser

Myk kjeksbunn:

1.5 dl

sukker

0.5 ts

salt

Eplefyll:

1.2 dl

Brunt sukker, lys variant

8 stk

Epler i tynne skiver

1 ss

kanel

0.5 dl

Vann om nødvendig

Topping:

5 dl

Store havregryn

3.5 dl

hvetemel

1 dl

sukker

1 ts

kanel

0.5 ts

natron

0.5 ts

salt

2 dl

Hakkede pekannøtter, bruk gjerne litt valnøtter også

1 dl

Tranebær (valgfritt)

Slik gjør du det:

Kjeksbunn
Forvarm ovnen på 250 grader.
Pisk smør og sukker lyst og luftig. Tilsett hvetemel og salt og kjør på lav hastighet til melet begynner å jevnes ut, deretter kan du sette hastigheten på middels. Nå vil deigen se veldig klumpete ut, men når du presser den godt rundt i langpanna med en skje/slikkepott, vil den jevnes ut og fordeles veldig enkelt.
Sett i ovnen og la skorpen få en fin, gyldenbrun farge. Ca 15-20 minutter.
Eplefyll
Skrell eplene, fjern kjernehuset og del eplene i midten før du kutter dem i tynne skiver. Da får du mellomstore skiver og det blir enklere å skjære i kaken. Smelt smøret i en kjele og tilsett brunt sukker. Rør godt rundt frem til sukkeret blander seg inn i smøret.
Tilsett epleskivene og rør godt rundt. La eplene koke i ca. ti minutter frem til de blir møre. Husk å røre godt underveis. Tilsett muskat og kanel og la det koke i ca femten minutter til. Eller frem til eplene karamelliseres og smør-sukkeret begynner å fordampe. Ha i vann dersom det er nødvendig (da mener jeg når eplene ikke er møre nok og de setter seg fast i bunnen av kjelen.) Ikke la fyllet tørkes helt ut, jeg syns det var veldig godt å ha det litt flytende. Sett til avkjøling.
Topping
Bland sammen alle ingrediensene og kjør med kjøkkenmaskinen frem til alt er blandet sammen og ser litt kornete ut.
Montering
Fordel eplefyllet jevnt utover kakebunnen. Strø over med toppingen og sett i ovnen i ca 8 minutter. Ikke la toppen få mye farge, den trenger kun litt oppvarming.
Avkjøl og skjær i biter med en skarp kniv. Nyt med iskrem til.