Dansk rugbrød
Denne oppskriften gir to danske rugbrød.
Oppskrift av: Anita Bakker
Ingredienser
Fordeig:
350 g
Sammalt rug, fin400 g
sammalt rug, grov120 g
solsikkekjerner35 g
linfrø3 ts
salt7 dl
vannHoveddeig:
1.5 dl
vann50 g
gjær200 g
hvetemel4 ss
Mørk sirupSlik gjør du det:
Fordeig: Bland sammen mel, solsikkekjerner,linfrø, salt og vann.
Elt deigen godt for hånd ellermed en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen skal være klissete. Dekk bakebollen med plast. La deigen stå i minst 4 timer eller over natten.
Hoveddeig: Varm vannet til det er fingervarmt,37°. Smuldre gjæren i den lunkne væsken. Tilsett gjærblandingen,hvetemel og sirup i fordeigen.
Elt deigen godt, på laveste hastighet dersom du brukerkjøkken maskin.Deigen vil fortsat tvære litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå i ca. 1 time. Del deigen i 2 like store emner. Form avlange brød. Legg dem i smurte 2-litersformer.
Trykk deigen forsiktig ned i formene med en våt hånd. Dekk formene med et klede ,etterhev på et lunt sted i 25–30min. til brødene fyller formene.
Stek brødene nederst i ovnen ved 225° i 40–60 min. Avkjøl på rist.