Deilige Ambrosiabrød fra Stavanger

Deilige Ambrosiabrød fra Stavanger

Ambrosiabrød er mest kjent i Stavangerområdet, men burde bakes over hele Norge. Dette er en krysning av saftig julekake og store, myke rosinboller. Deilig gjærbakst!

Oppskrift av: Kristine Ilstad

Ingredienser

1 l

melk

250 g

smør

3 dl

sukker

400 g

rosiner

100 g

gjær

3 stk

egg

1.6 kg

hvetemel

Pensling

1 stk

egg

1 ss

melk

Slik gjør du det:

Kok opp melk, smør og sukker i en kjele under omrøring. Ta kjelen av platen og tilsett rosinere. La de ligge i den varme væsken slik at de blir myke og svulmer opp.
Når væsken er lunken (ca 37°C) tas litt av væsken til side i en bolle. Smuldre i gjæren og rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett resten av den lunkne væsken med rosinene. Rør i lett sammenpiskede egg. Bland så i hvetemelet til en jevn deig (spar litt mel til utbakingen). La deigen heve i 1 time.
Del deigen i 8 like store emner. Form hvert emne til store, runde boller (ca 18 cm i diameter). Legg dem to og to på stekeplater som dekkes med bakepapir. Etterhev kakene i 20 min.
Pensle over med egg som er pisket sammen med litt melk. Stekes nederst i ovnen ved 200°C i ca 20 min.