Donutkjeks
Donutkjeks smaker like godt som vanlige donuts, men er mye enklere å lage!
Oppskrift av: Manuela Kjeilen
Ingredienser
6 stk
Store egg300 g
sukker225 g
Usaltet smør775 g
mel2 ts
bakepulver1 ts
vaniljesukker1 stk
Vaniljestang, frøeneSjokoladetopping
700 g
Mørk sjokolade1 ts
Matolje eller kokosolje1 dæsj
KakestrøSlik gjør du det:
Fremgangsmåte donutkjeks
Forvarm ovnen til 180 °C og dekk 3 bakeplater med bakepapir
Ta smøret ut av kjøleskapet minst 15 minutter før du skal begynne å lage deigen.
Skjær smøret i små terninger.
Sikt sammen mel og bakepulver.
Ha egg, sukker og vanilje i en miksebolle og visp med ballongvispen på høy hastighet til du har en lys og luftig eggedosis, ca. 5 minutter.
Bytt ut vispen med en flatvisp og tilsett smøret, litt om gangen.
Miks i 3–4 minutter før du eventuelt tilsetter frø fra 1 vaniljestang.
Bland 3/4 av melblandingen inn i røren, tilsett litt omgangen.
Strø den siste delen av melblandingen på bordet og legg på deigen.
Elt inn melet for hånd til deigen er myk, glatt og ikke for klissete, tilsett mer mel om nødvendig.
Du kan sette deigen kaldt i 30 minutter, men dette er ikke nødvendig.
Del deigen i to og kjevle deigen cirka 5 mm tykk. Trykk ut først med en stor utstikker.
Legg rundingen på et bakepapir. Ta den minste utstikkeren og lag ethull i midten.
Stek kjeksen i15-20 minutter på 180 °C, eller til den er gylden i farge.
Avkjøle kjeksene helt og gjenta med resten.
Sjokoladepynt
Smelt mørk sjokolade (se tips for sjokolade nedenfor).
Legg en wilton #2 tipp i en sprøytepose og fyll med avkjølt smeltet sjokolade,
Lag så en ujevn kant rundt alle kjeksene.Se video øverst på hvordan du gjør dette.
Når sjokoladekanten har stivnet fyller du den med flytende sjokolade. La det tørke litt, og strø så over kakestrø mens sjokoladen enda er litt våt.
Temperering av sjokolade
Temperering av sjokolade gjør du for å gisjokoladen en fin blank flate, og den stivner fortere. Du kan kjøpe temperert sjokolade, men det er lett å lage selv.Her får du 3 alternativer
Alternativ 1
Smelt mørk sjokolade over svak varme i vannbad eller i mikrobølgeovn, sjokoladen må være 55 grader.
Hell sjokolade utover en steinplate. Med en deigskraper drar du sjokoladen utover slik at den blir tykk, og tempraturen blir rundt 28 grader.
Alternativ 2
Smelt halvparten av finhakket sjokolade til 55 grader.
Tilsett resten av sjokoladen mens du rører hele tiden og kommer opp ica. 32 grader.
Alternativ 3
Smelt 3/4 av sjokoladen og tilsettca. en halv del ferdigkjøpt temperert sjokolade.
Lykke til!